Körúti robbantás: fejleszthetik a térfigyelő rendszereket

Ennek költségigénye akár tízmilliárdos nagyságrendű is lehet.

MTI
2017. 02. 27. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly szeptember 24-i Teréz körúti robbantás után Pintér Sándor belügyminiszter utasítására országszerte felmérték a térfigyelő rendszereket, és megállapították, hogy az összesen mintegy 13 ezer – ebből a fővárosban több mint 11 ezer – kamera közül a 2014 előtt telepítettek elavultak, alkalmatlanok a feladatok ellátására.

A korszerűsítés nélkülözhetetlen az eredményes bűnfelderítéshez, biztosítani kell a megfelelő minőségű felvételeket az arckép-azonosításhoz, illetve a rendszámfelismeréshez, a rögzített felvételek gyors elérését, a meghatározott feltételek szerinti keresést, a rendőrségi csatlakoztatást és az intelligens alkalmazások futtatását – írja a lap.

A Belügyminisztérium 2014-ben pályázatot hirdetett az önkormányzatok részére térfigyelő kamerák telepítésére. Akkor 456 település jutott 3,6 milliárd forint támogatáshoz a rendszerek kiépítésére. A szükséglet azonban ennél sokkal nagyobb: már akkor 1600 önkormányzat 23 milliárd forintot igényelt a beadott pályázatokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.