Madárinfluenza: minden baromfit be kell zárni

A cél, hogy csökkenjen a vadon élő állatokkal történő érintkezés lehetősége.

MNO
2017. 02. 02. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk teljes területére elrendelte a baromfik zártan tartását Bognár Lajos országos főállatorvos. Az intézkedést az indokolta, hogy már 10 megyében, 18 településen, 55 vadmadárban mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza vírusát, valamint hogy két hete – valószínűsíthetően vadmadártól eredő fertőződés miatt – Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a betegség – írja a Nébih. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezésének lehetősége.

A tájékoztatás szerint amennyiben az állatok zártan tartása nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval lefedett résznek, amelyre a baromfi kiengedhető, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.

A főállatorvos az intézkedést a Dunántúlon regisztrált – a járványügyi nyomozás szerint vadmadár eredetű – madárinfluenza-kitörések, a magas számú vadmadár-megbetegedés, valamint az Európai Unióban is egyre terjedő madárinfluenza-esetek miatt hozta, hogy ezzel is csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezésének lehetősége – teszi hozzá a Nébih.

Bognár Lajos január végén arról számolt be, hogy 230 gazdaságban több mint hárommillió állat leölését rendelték el a hatóságok, ami azt jelenti, hogy hárommilliárd forint értékű állományt kellett felszámolni, amelynek 80 százaléka víziszárnyas volt.

Mint megírtuk, több ezer állás van veszélyben a víziszárnyas-ágazatban, amely ha nem kap állami segítséget, hamar felszámolás alá kerülhet. Míg ugyanis a tenyésztőket kártalanítják, a feldolgozók ilyesmire nem számíthatnak, így elbocsátásokhoz kénytelenek folyamodni.

A járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a Földművelésügyi Minisztérium már az Európai Bizottság anyagi segítéségét kérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.