Még több autót hozhatnak be idén

Az import szerepe azonban így is visszaesik, bővülése jelentősen lassul.

MTI
2017. 02. 20. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újautó-importőrök 9 százalékos növekedést várnak a tavalyi 25 százalékos növekedés után, és a használtautó-import bővülése is 9 százalékra lassulhat a 2016-os 16 százalékot követően.

A portál harmadik alkalommal állította össze a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló autópiaci barométert.

A felmérésben részt vevő gépjárműimportőr cégek a teljes újautópiac csaknem 60 százalékát fedik le. Vezető munkatársaik becslése szerint az eladott új személyautók száma a tavalyi mintegy 97 ezerről idén 106 ezer fölé emelkedhet. használt autóból pedig 2017-ben újabb 155 ezer kerülhet az országba – olvasható a közleményben.

Ismertették: a növekedést elősegítő legfontosabb okként a legtöbben a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő vásárlói optimizmust (40 százalék), illetve az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségeket (30 százalék) említették. Ugyanakkor új modellek megjelenése a kínálatban, illetve az elektromos autók közelmúltban bevezetett ártámogatása a válaszadók többsége szerint idén nem befolyásolja lényeges mértékben a piaci élénkülést.

Közölték: idén már 80 százaléknyian számítanak arra, hogy a növekedés a magánszemélyek vásárlásainál gyorsul majd fel nagyobb mértékben. Tavaly 59 százalék vélekedett így, míg két éve még 50-50 százalék volt a válaszok megoszlása magánszemélyek számára történő értékesítés, illetve a vállalati és állami flották területén.

A megkérdezettek szerint a 2015-ben bevezetett zöld rendszám kedvezménycsomag jelenlegi összetételében csupán közepes mértékben járul hozzá a villanyautók és a konnektoros hibrid autók vonzerejének növeléséhez. Az intézkedés megítélése ugyanakkor javult tavalyhoz képest.

A használtautó-kereskedők becsléseinek átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11,5 százalék lesz, vagyis várakozásuk szerint több mint 680 ezer hazai használt személyautó átírására kerül sor. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése mellett a hazai személyautópark korosodása miatti csere szükségét, illetve az újautó-eladások növekedésének átgyűrűző hatását említették, hiszen utóbbi automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.