Módosítani kell az idei büdzsét

Az idei államháztartási eredmény korántsem olyan pozitív, ahogyan az NGM állítja.

Wiedemann Tamás
2017. 02. 21. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első pillantásra remekül indult az év a magyar költségvetés szempontjából. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden azt közölte, hogy az államháztartás központi alrendszere idén januárban 123,4 milliárd forint többlettel zárt, ami a korábbi évekhez viszonyítva is kedvező első havi egyenleg. Mint ismert, tavaly januárban az egyenleg 92,4 milliárd forintos többletet mutatott. Az idei eredmény azonban korántsem olyan pozitív, ahogyan az NGM állítja. A többlet nagy részét ugyanis egyetlen egyedi tételnek, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetéseknek köszönhető. Ez januárban 72,7 milliárd forintot tett ki, amelynek meghatározó tétele a termőföld értékesítésből származó 68,9 milliárd forint.

– Ezt az összeget egyébként is a tavalyi évhez kell könyvelni, az ESA-statisztikák (uniós módszertan) szerint – közölte lapunkkal Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest vezetője. A termőföld értékesítését levonva lényegében ötvenmilliárd forintos többlet maradt a januári büdzsében, amely nem nevezhető kiugrónak, hiszen az év első hónapja költségvetési szempontból általában pluszban szokott zárni. Nagyrészt ez annak köszönhető, hogy decemberben az ünnepi vásárlások miatt nagyobb az állam áfabevétele, illetve az év végi munkavállalói jutalmak után is nagyobb összegek csordogálnak az államkasszába, járulékok formájában.

A friss államháztartási adatok azért érdekesek, mert a nemzetgazdasági tárca még mindig nem reagált a tavalyi adóintézkedésekre, amelyek nagyban átírják az idei büdzsé számait. Romhányi Balázs emlékeztetett arra, hogy módosítani kell az idei évi költségvetési törvényt, Varga Mihály tárcavezető tavaszra ígérte ezt. Mint ismert, a büdzséről még tavaly nyáron szavazott a parlament, azonban ősszel és télen új szabályokat fogadott el az Országgyűlés, ami nagyban felülírta a büdzsé bevételi oldalát. Romhányi ezek között említette a társasági adókulcs csökkentését, vagy a társadalombiztosítási járulékok mérséklését.

Emlékezetes, hogy tavaly decemberben a kormány kisöpörte az államkasszát, miután olyan jól alakult az év, hogy meg lehetett volna valósítani a nullás, vagyis hiány nélküli büdzsét. Ehelyett decemberre több mint kilencszáz milliárd forintos hiányt hozott össze a kormány. A Napi.hu elemzése szerint a költéseknél kiemelkedő teljesítményt nyújtott a határon túli támogatásokért felelős alap, de több száz milliárd forintot költött el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sport és más beruházások támogatására. Ömlött a pénz az állami cégekbe, több tíz milliárdot fordítottak azok feltőkésítésére is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.