Nem akar hulladékfeldolgozót Párkány önkormányzata

A döntésről levélben értesítették a szlovák környezetvédelmi minisztériumot.

MTI
2017. 02. 22. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eugen Szabó tájékoztatása szerint szerdán járt le az ügy véleményezésének határideje. A képviselő-testület leszavazta a beruházást, és „az üzem ellen hatalmas lakossági megmozdulás indult. Úgy ítélték meg, hogy a létesítmény rizikós, különösebb szakmai alátámasztás nélkül” – fogalmazott a polgármester.

A hulladékhasznosító ellen három és fél nap alatt 7335 aláírást gyűjtöttek össze a 11 ezer lakosú településen – mondta Retkes János, az MKP párkányi elnöke az MTI-nek. A politikus emlékeztetett arra, hogy a szerdai határidő lejárta előtt egy héttel Esztergomból értesültek a beruházás tervéről nem hivatalos úton.

A következő képviselő-testületi ülésen kiderült, hogy a polgármesteri hivatal a hulladékhasznosítóról szóló, 140 oldalas tájékoztatót szlovák nyelven majd egy hónapja feltette a város honlapjára és kifüggesztette a hirdetőtáblára.

Az ülés előtt Eugen Szabó, a szlovákiai Párkány polgármestere az Esztergomi Regionális Televíziónak azt mondta, nem talál semmi kivetnivalót a beruházásban, amely egy 40 főnek munkát adó, korszerű üzem.

A képviselők heves vita után, a polgármestert leszavazva tiltakoztak a beruházás ellen. Kedden az esztergomi önkormányzat szintén tiltakozó határozatot fogadott el a tervezett hulladékfeldolgozó üzem építése ellen, és bejelentette, hogy nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítását kezdeményezi, mert a létesítmény által kibocsátott szennyeződés az uralkodó szélirány miatt Esztergom levegőjét rontaná.

Az önkormányzat magánszakértőként meghallgatta a nemzetközi környezetvédelmi jogvitákkal foglalkozó Baranyai Gábort, aki ismertette, ha egy ország a szennyezés által érintettnek érzi magát, akkor a hatásviselő felet kötelező bevonni az engedélyezési eljárásba.

Időközben a párkányi önkormányzat honlapján megjelent Eugen Szabó sajtóközleménye, amely szerint a hatástanulmány kidolgozása után a szlovák környezetvédelmi minisztérium utasítása alapján közmeghallgatást tartanak.

A párkányi papírgyár területére tervezett üzem ellen február 16-án Komárom-Esztergom megye közgyűlése is határozatban tiltakozott, mivel a határon átnyúló környezeti hatású hulladékfeldolgozóról nem tájékoztatták a Duna menti településeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.