Önállótlan, kiszolgáltatott a magyar ipar

A magyar vállalati kultúrának nem szerves része az innováció.

MTI
2017. 02. 25. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sikeres hazai vállalatok jelentős részének látszólag nincs szüksége innovációra, mert „készen kapja” a technológiát a nemzetközi nagyvállalatok beszállítójaként, az aktuális megrendelések biztosítják a megélhetést, azonban ezek a cégek „egy lábon állnak”, mondta a lap szombati számában a JVSZ elnöke. A szakértő a lap szombati számában kifejtette, a magyar ipar jellegzetessége, hogy a német exportra támaszkodik, és ezen keresztül ki van téve a német–amerikai kereskedelmi kapcsolatok alakulásával együtt járó változásoknak is. Az Egyesült Államokba irányuló export esetleges nehézkesebbé válása érintené Magyarországot is az elnök szerint.

Tálos Péter szerint Magyarországnak egyértelműen a minél liberalizáltabb világkereskedelmi környezet lenne jó, és helyes iránynak tartja, hogy az Európai Unió és Magyarország is a Távol-Kelet, Kína felé fordul. Az újkori Selyemút egyik ága Szerbia felől a magyar határnál lép be az unióba, ami logisztikai szempontból jó lehetőségeket rejt. De mint a lapnak elmondta, a brexit meglehetősen rossz helyzetbe hozza az uniós piacot, mert ezzel kisebbé válik. 

A duális képzés Tálos szerint nem rossz, de drága, és az oktatási intézmények valamint a cégek közötti együttműködést még szorosabbra kellene fogni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.