Százszázalékos kártalanítás várható

Március elején feloldhatják a fertőzés miatti korlátozásokat.

MTI
2017. 02. 16. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bognár Lajos elmondta: a madárinfluenza-vírus H5N8-as törzsének a múlt év novemberi megjelenése óta Magyarországon hét megye összesen 231 gazdaságában mutatták ki a kórokozót. Ebből 192 helyszín nagy létszámú – több mint 500 szárnyast tartó – telep volt. A járvány miatt 3,2 millió baromfi leölését kellett elrendelni, ezek mintegy 80 százaléka víziszárnyas (kacsa és liba) volt.

A NAK által a víziszárnyas-tenyésztő tagjai számára rendezett fórumon Bognár Lajos arról is tájékoztatott, hogy Magyarországon az Európai Unióban egyedülálló módon száz százalékban kártalanítják azokat az állattartókat, akiknek szárnyasait a járvány miatt el kellett pusztítani. Ez kiegészül a víziszárnyast tartók számára hamarosan elérhető, 1,5 milliárd forintos forrással, a kis összegű jövedelempótló támogatással. Emellett folyamatos az egyeztetés az EU illetékes szerveivel arról, hogy milyen további támogatás nyújtható az állattartóknak és a feldolgozóknak a közvetett károk részbeni kompenzációjára. Erről azonban a hosszas európai uniós döntéshozatali eljárás miatt csak hónapok múlva születhet döntés – tette hozzá az országos főállatorvos.

Bognár Lajos elmondta: a napokban megjelenik az az országos főállatorvosi határozat, amely járvány esetén a baromfiállományok madárinfluenza-vírussal fertőződésének kockázatát hivatott csökkenteni. A határozathoz a Baromfi Termék Tanács (BTT) mellett a NAK is megfogalmazta javaslatait, amelyeket az érintett tagok számára korábban rendezett fórumon elhangzott észrevételek alapján állított össze.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a közlemény szerint arról beszélt a fórumon, hogy a madárinfluenza-járvány tapasztalataiból kiindulva az agrárkamara stratégiai partnerével, a BTT-vel közösen – részben sikeresen működő külföldi példák alapján – új kárenyhítési rendszer létrehozására tesz javaslatot. Ez lehetne az első eleme egy, az állattenyésztési ágazatokra hosszabb távon elképzelt és a termékpálya szereplőinek – termelők, feldolgozók – önkéntes részvételével és bizonyos mértékű állami hozzájárulással megvalósított rendszernek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.