A madárinfluenza miatt üresek lehetnek a polcok húsvétkor

Nem volt alaptalan a korábbi feltételezés, hogy a vírus miatt alig lehet kacsa- és libahúshoz jutni.

MN
2017. 03. 27. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes víziszárnyas-termékekből akár 80-85 százalékos készlethiányt is okozhat a madárinfluenza – olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

A lapnak nyilatkozó kereskedők szerint őszig is eltarthat, mire visszaáll kielégítő szintre a kacsa- és libahúskínálat. Nagy István, a Vezér-Hús baromfi-kereskedés ügyvezetője szerint a háztartások többsége lemondhat arról, hogy húsvétkor kacsacomb vagy libamáj kerüljön az ünnepi asztalra. A készlethiány pedig óhatatlanul 15-20 százalékos áremelkedéshez vezet, így mintha nem is csökkent volna január 1-jétől a baromfihús forgalmi adója.

Továbbra is krónikus az élőáruhiány, amit az új telepítések egyelőre nem képesek pótolni, mert még nem tartanak abban a szakaszban – mondta a Világgazdaságnak Szabó Sándor, a baromfihús-nagykereskedő BD Trader tulajdonos-ügyvezetője. A hízott áruk mennyisége a tavalyi szinthez képest a kacsáknál 15-20, a libáknál 35-40 százalékon van, de a piacon lévő pecsenyehús mennyisége is mindössze az egy évvel ezelőtti 50-60 százaléka – tette hozzá.

A kínálat leghamarabb szeptember-október tájékán érheti utol a keresletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.