Érlelődik a fordulat az informatikai piacon

A változó igények miatt a mobiltelefonok és a számítógépek is drágulnak, miközben mindkét szegmens tovább növekszik.

Bodacz Péter
2017. 04. 18. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyersanyagok árának emelkedése, valamint a növekvő felhasználói igények miatt érzékelhető áremelkedés várható az informatikai eszközök piacán. Az ágazati folyamatok mérésére szakosodott Gartner kutatócég friss elemzése szerint a mobiltelefonok piacán 4,3 százalékos drágulás várható, míg a PC-k ára szerényebb mértékben, 1,4 százalékkal emelkedik az idén. Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatójának szavai szerint a globális áremelkedést részint az igények változása idézi elő, hiszen egyre több felhasználó vált drágább, minőségi szolgáltatásokat nyújtani képes készülékekre. Ma már inkább olyan termékeket keresnek, amelyek passzolnak a vásárlók életstílusához.

Bár csak most kezd érzékelhetővé válni a készülékek drágulása, az iparág számára ez nem okoz meglepetést: a Gartner egy korábbi elemzésében jelezte, hogy a mobilkészülékek legalapvetőbb alkotóelemei, így a memória (DRAM) és a tárhely (SSD) egységek, az energiaellátásért felelő telepek, valamint az LCD kijelzők hiánycikknek számítanak, ami felhajtja az árukat. Az előrejelzések szerint egyébként várhatóan az Android operációs rendszerrel futó készülékek piacán lesz a legérzékelhetőbb a drágulás, ezen eszközök iránt ugyanis az indiai és kínai piacon hagyományosan óriási a kereslet.

A szintén az informatikai ágazat elemzésére szakosodott IDC kutatása szerint a hagyományos személyi számítógépek (PC) piacán ötéves csökkenő trend tört meg, az idei első negyedévben globálisan értékesített 60,3 millió készülék ugyanis 0,6 százalékkal több, mint 2016 első negyedévében. Az eredmény jelentősen eltér a korábbi várakozásoktól, a piac ugyanis ugyanezen időszakra 2 százalék körüli csökkenésre számított. A felmérés szerint a hagyományos PC-k forgalmát az generálta, hogy a társaságok a memória-áramkörök árának további emelkedésétől tartva növelték beszerzéseiket.

Jay Chou, az IDC szakértője szerint a személyi számítógépek piacán 2011 után azért állt be fordulat, mert a felhasználók tömegesen álltak át az új, hordozható informatikai eszközökre (táblagépekre, notebookokra), ami a hagyományos számítógépek piacán 30 százalékos forgalomcsökkenést eredményezett. Mostanra azonban már inkább a készülékcsere elhalasztása vált jellemzővé. A kimutatás szerint a vállalati szektorban már megindult egy készülékcsere-ciklus, ám a lakossági fogyasztók esetében ez még várat magára. – Utóbbi szegmensben a számítógépes játékok jelentik a fő ösztönzést, de a táblagépek és az okostelefonok piacának telítődése is a számítógép-kereslet stabilizálódásának az irányába mutat – emelte ki a szakértő.

A hagyományos személyi számítógépek piacán a vezető szerepet 2013 első negyedéve után első alkalommal ismét a HP Inc. szerezte meg 13,1 milliós eladási számmal, piaci részesedése 21,8 százalékosra nőtt. A Lenovo 12,3 millió eladással a piac 20,4 százalékát tudhatja magáénak, míg a harmadik helyen, 9,6 millió PC eladásával, a Dell állt az első negyedévben. A cég csaknem 16 százalékos szelettel rendelkezik a PC-piacon. A negyedik helyen, 7 százalékos részesedéssel az Apple áll 4,2 milliós értékesítési számmal.

Az IDC egy korábbi kimutatása szerint továbbra is kitart az informatikai eszközök és szolgáltatások piacának növekedése. A társaság az idei évre összesen 1570 milliárd dolláros globális forgalommal számol, ami 2,6 százalékos bővülés a tavalyi évhez képest. A növekedés jelentős részét a különböző távközlési szolgáltatók élvezhetik, de nem lesz okuk panaszra a készülékgyártóknak sem. Szintén további dinamikus növekedés előtt állnak az alkalmazásfejlesztők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.