Hat és fél tonna húsvéti sonkát foglalt le a Nébih

A húsokból piacokra is szállítottak. Felfüggesztették az üzlet működését.

MN
2017. 04. 06. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 6,5 tonna füstölt árut foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy fővárosi húsüzlethez tartozó egységben, higiéniai és nyomon követési hiányosságok miatt az egység tevékenységét felfüggesztették, elrendelték a termékek visszahívását a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható – olvasható a Nébih honlapján.

Az egységből fővárosi és Pest megyei húsüzletekbe, valamint hétvégi piacokra szállítottak.

A Nébih csütörtöki közleménye szerint az ellenőrök 55 tétel, jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert (sonkát, kolbászt, pácolt félkész termékeket) foglaltak le. Elképesztő körülmények uralkodtak a helyszínen: a padozat, az oldalfalak és a mennyezet több helyen sérült, koszos, repedezett volt. A fűszerek tárolására és kimérésére használt helyiségben a munkapult erősen szennyezett, a mérleg koszos és rozsdás volt. Az egységben semmilyen nyomon követési rendszert nem vezettek, így a termékek eredete nem volt bizonyítható.

A termékek jellegének megfelelő elkülönített tárolást sem biztosították minden esetben, valamint az eszközfertőtlenítő sem működött. Az ellenőrzés idején a húsok bontására használt helyiségben a maximálisan megengedett 12 fok helyett 15 volt.

A dolgozók részére kialakított öltöző és szociális helyiség szintén koszos volt, és hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei. Az egységben a termékek készítésekor, az előírásoktól eltérően, fagyasztott alapanyagokat is felhasználtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.