Inog Andy Vajna legújabb üzlete?

Uniós jogba ütközhet a tanácsnok szerint az online kaszinók magyarországi szabályozása.

Horváth Attila
2017. 04. 06. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka, Maciej Szpunar úgy véli, ellentétes az uniós joggal az online szerencsejátékok – köztük az internetes kaszinók – magyarországi szabályozása. A vélemény azonban nem köti a bíróságot, amely most kezdi meg az ügyben a tanácskozást – közölte tegnap az Európai Bíróság. A főtanácsnok szerint Magyarország az online szerencsejáték-szolgáltatásra vonatkozó koncessziók odaítélésével megsértette a szolgáltatás szabadságának elvét.

Az ügy előzménye, hogy a magyar törvényhozás 2015 nyarán úgy döntött, online kaszinójátékot csak olyan cég szervezhet, amelynek van normál játékkaszinó-üzemeltetési koncessziója Magyarországon.

Ezek a vállalkozások az erre létrehozott koncessziós társaságon keresztül működtethetik az online szerencsejátékot. A magyarországi kaszinóengedélyek Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és Szima Gábor debreceni milliárdos nagyvállalkozó kezében vannak, így ők szervezhetik az online szerencsejátékot. Más kérdés, hogy ilyen weboldalt egyelőre egyikük sem indított.

A szabályozás egyébként azért került a bíróság elé, mert a hasonló szerencsejátékot szervező, Máltán bejegyzett Unibet keresetet nyújtott be piaca elvesztése miatt.

Az Unibet érvelése szerint megsértették a szolgáltatás szabadságának elvét olyan helyzet előidézésével, amelyben egy Magyarországon egyébként nem tiltott tevékenységet azért nem folytathatnak, mert a szükséges koncessziós szerződés alapját képező nyilvános pályázatot ki sem írták, hanem kivételezett cégeknek játszották át a piacot.

– Az Európai Unió fellépése jogos lenne az ügyben, de minden valószínűség szerint nem reménykedhetünk túl sok mindenben – nyilatkozta az ügyben lapunknak a Magyar Szerencsejáték-szövetség elnöke. Schreiber István szerint Brüsszel a demokráciát ennél jóval komolyabb szinten érintő kérdésben sem lépett semmit. – Pedig az EU egyik alapelve a szolgáltatások és áruk szabad áramlásának elve, amit mindenképp sért az online kaszinókról szóló törvény. Az uniónak vannak irányelvei a szerencsejátékkal kapcsolatban, például hogy nem lehet teljesen liberalizált, ugyanakkor nem is lehet teljesen állami kézben. Ezen belül azonban szabadságot kapnak a kormányok. Ha viszont az elképzelések nem vágnak egybe az uniós alapértékekkel, akkor ezeket támadni kellene. A tanácsnoknak igaza van, de véleményével nem lehet elérni semmit, az csak időhúzásra jó – jelentette ki.

Schreiber István hozzátette, a kaszinóengedélyek terén elképesztő jogtalanságok történtek a közelmúltban, ezt 2012-ben az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság is kimondta. Lapunk is beszámolt róla, hogy a kormány 2012 októberében három nap alatt tiltotta be a pénznyerő játékautomatákat. A bíróság azt kifogásolta, hogy a magyar jogalkotó nem írt elő olyan átmeneti időszakot, amíg a játékgépekkel foglalkozó vállalkozók alkalmazkodni tudtak volna az új szabályokhoz. Hiányzott ugyanakkor az észszerű kompenzációs rendszer is a vállalkozók kárpótlására.

Schreiber úgy látja, mindezek ellenére az online kaszinók tekintetében ezen az úton haladt tovább az Orbán-kormány Andy Vajnával karöltve. – A kormány számára sajnálatos módon Andy Vajna luxemburgi offshore cége megbízhatóbbnak bizonyult azoknál, akik 20 éve fizetik a magyar játékadót – jelentette ki. – A szerencsejáték ugyanolyan szakma, mint az asztalosé vagy az ácsé, érteni kellene hozzá, ha valaki műveli. Azok, akik megkapták a koncessziót, ezt nem mondhatják el magukról – nyilatkozta az elnök.

Schreiber István hangsúlyozta, egy korábbi felmérés szerint 100 milliárd forint fordul meg éves szinten az online szerencsejátékban. Andy Vajna és a mögötte állók valószínűleg túl sokat szeretnének nyerni az iparágból ahhoz képest, mint amennyi szakmailag indokolt ebben a nemzetközi üzletben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.