Matolcsyék nem árulják el, itthon is működött-e az orosz pénzmosoda

Írásbeli kérdést nyújtott be Mesterházy Attila.

MN
2017. 04. 06. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 24-én nyújtott be Mesterházy Attila írásbeli kérdést Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének.

Az MSZP-s képviselő arra volt kíváncsi, hogy

Csütörtökön került fel a parlament honlapjára Matolcsy válasza. Az MNB elnöke közölte, a szolgáltatók pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény, körülmény felmerülése esetén a szolgáltató vezetője, alkalmazottja és segítő családtagja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Pénzmosás Elleni Információs Irodának köteles bejelentést tenni. Azonban a bejelentés részleteiről a „felügyeletet ellátó szerv tájékoztatást nem adhat, és köteles biztosítani, hogy a bejelentés megtörténte, annak tartalma és a bejelentő személye titokban maradjon”.

Matolcsy válaszában hozzáteszi: az MNB felügyeleti ellenőrzései során rendszeresen ellenőrzi a felügyelt intézmények bejelentési gyakorlatát, együttműködve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Pénzmosás Elleni Információs Irodájával. Arról azonban, hogy az ügyletek kapcsán milyen bejelentések történtek a Mesterházy által idézett, „Oroszországból indult pénzmosási akció” vonatkozásában, nem áll módjukban tájékoztatást adni.

Mesterházy Attila egyébként azután nyújtotta be írásbeli kérdését, hogy az Index megírta: magyar bankokon keresztül is tisztára moshatták pénzüket az orosz Laundromat-rendszer működtetői, akik egy nemzetközi hálózaton keresztül 22 milliárd dollárnyi rubelt lophattak ki Oroszországból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.