Még mindig csak az ötletelgetés megy

Nehezen lesz ebből gyors versenyképesség-javulás.

Wiedemann Tamás
2017. 04. 06. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába ülésezett már másodszor a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT), továbbra sem hangzottak el konkrétumok azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a magyar versenyképességet javítani. Annyit lehet csak tudni, hogy a cégalapítás, az építési engedélyek felülvizsgálata, az energiaellátás biztosításának a kérdése, az adóadminisztráció, a kistulajdonosok védelme és a fizetésképtelenség kérdésköre került terítékre. Mint ismert Magyarország 2001-ben még a világ huszonnyolcadik legversenyképesebb gazdasága volt, tavaly már csak a hatvankilencedik volt a Világgazdaság Fórum 138 országot összesítő versenyképességi listájában. Emiatt döntött úgy a kormány, hogy külön testületet hoz létre a hazai gazdaság versenyképességének javítására.

A tanács a második ülésén munkaerőpiaci kérdéseket járt körbe, az első ülés általánosan ismertetett javaslatain pedig már a minisztériumok dolgoznak, hogy jogszabály-módosítások legyenek belőlük – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette, hogy az NVT alakuló ülésén megjelölt hat területet a gazdasági kabinet és a kormány is megtárgyalta, és jóváhagyta, hogy ezekkel kapcsolatban törvénymódosítási javaslatokkal élhessenek, ennek az előkészítése zajlik most. A miniszter bízik abban, hogy még áprilisban be tudják nyújtani a módosítási javaslatokat.

Hernádi Zsolt, a tanács tagja, a Mol elnök-vezérigazgatója a tájékoztatón azt mondta, amiket most leszakítanak, „alacsonyan lógó gyümölcsök”, nem érintenek komplex társadalmi, gazdasági rendszereket. A tanács azokkal a kérdésekkel is foglalkozni akar majd, amelyekkel sokkal hosszabb távú hatásokat lehet elérni. A munkaerő képzésével, képzettségével, oktatással kapcsolatos kérdések, az intézményrendszer működése és hatékonysága, a nyugdíj és az egészségügy terveik szerint mind a tanács elé kerülnek – mondta.

A nyolctagú tanács tagjai: Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi és Iparkamara magyarországi elnöke, a GE ügyvezető igazgatója, Csath Magdolna, a Szent István Egyetem professor emeritusa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem magántanára, Ésik Róbert a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, Jánoskuti Levente, a McKinsey & Company budapesti irodavezetője, Dale A. Martin, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.