Milliárdokat kaphat a nemzetközi iskolára Debrecen

Ötszáz gyereket tudnak majd fogadni az intézményben.

MN
2017. 04. 26. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány egyetért a debreceni angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézmény, a Debreceni Nemzetközi Iskola létrehozására kidolgozott koncepcióval és azzal, hogy a fenntartói feladatokat a Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ Nonprofit Kft. lássa el. Ennek érdekében felhívták a nemzetgazdasági minisztert, hogy – a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az emberi erőforrások miniszterének bevonásával – gondoskodjon a fejlesztési program megvalósításához a 2018-ban szükséges 1 708 000 000 forint és a 2019-ben szükséges 126 992 126 forint biztosításáról – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Az emberi erőforrások miniszterét – mint a fejlesztési program szakpolitikai felelősét – arra kérték, a támogatás biztosítása érdekében nyújtson be előterjesztést a Modern Városok Program Bizottság részére. A kormány engedélyezi, hogy – a Modern Városok Program Bizottságnak erre irányuló jóváhagyó döntése esetén – a Miniszterelnökséget vezető miniszter a fejlesztési program megvalósítása érdekében a 2016. évre vonatkozó 80 000 000 forint összegű kötelezettségvállalás mellett a 2017–2019. költségvetési évek kiadási előirányzatai terhére további, legfeljebb 1 920 000 000 forint összeg mértékéig kötelezettséget vállaljon.

Korábban Papp László debreceni polgármester közölte, a nemzetközi iskola felépítése 2,5 milliárdba kerül. Hozzátette: eddig 80 millió forint előleget kaptak a program előkészítésére, de még az idén 200-300 millió híján megkapják a teljes összeget, így nem lesz akadálya, hogy Debrecen pallagi városrészében 2019 szeptemberétől megkezdhesse működését a nemzetközi iskola.

Az intézményben – a magyar óvodának, az általános iskola alsó, illetve felső tagozatának megfelelő részlegekben, illetve a diplomaprogramban – összesen 500 gyereket tudnak majd fogadni. A Budapesten működő nemzetközi iskolákkal ellentétben a debreceniben a magyar tanügyi jogszabályoknak megfelelő képzés folyik majd, de olyan magyar, illetve nemzetközi érettségi diplomát kapnak a diákok, amellyel a világ bármely egyetemére bejuthatnak – magyarázta.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője azt mondta, bár több hazai város is szeretne nemzetközi iskolát, kérelmeik nem voltak megfelelőek, a debreceni programot viszont lényegében változtatások nélkül elfogadták. A csekély változtatásban feltételül szabták, hogy az önkormányzat és az állam mellett a Debreceni Egyetem is tulajdonosa legyen az iskolának, a finanszírozást pedig úgy ütemezték, hogy 2019-ben megkezdődhessen az oktatás.

A kormány – ugyancsak a Modern városok program keretében – támogatja a debreceni Csokonai Nemzeti Színház teljes körű felújítását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.