Tállai üzeni: érdemes még ma elküldeni az adóbevallásokat

Nyolcszázezer magánszemélynek jár vissza pénz.

MTI
2017. 04. 02. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztetett, hogy a NAV ez évben debütáló szolgáltatása, az e-szja gyakorlatilag biztosítja azt, hogy „semmittevéssel” is érvényes bevallássá válik május 22-én a tervezet. Azonban több okból is érdemes mielőbb megnyitni és megnézni, hogy minden jövedelmet és kedvezményt tartalmaz-e – mondta. Átnézni a bevallást azért is érdemes, mert ugyan a bevallás benyújtásának elmulasztásáért gyakorlatilag mulasztási bírságot nem szabhat ki az adóhivatal, de az továbbra is a magánszemély felelőssége, hogy jövedelméről precíz bevallás készüljön, és abból ne hiányozzék semmi – emelte ki Tállai András.

„Munkatársaim összesítése szerint 222 ezer magánszemélynek jár vissza adó” – ismertette. Nekik célszerű lenne a lehető leghamarabb elküldeni a bevallásukat – javasolta az államtitkár –, hiszen a visszajáró összeget a beérkezéstől számított 30 napon belül kaphatják meg. Az érintetteknek arra kell figyelniük, hogy a visszaigényléshez szükséges adatokkal kiegészítsék bevallásukat, így például beírják a bankszámlaszámukat. Ha azt szeretnék, hogy a postás vigye házhoz az összeget, akkor a lakcím megadásával kell ezt jelölni. Mindezekre maga a NAV által fejlesztett program, az e-szja is figyelmeztet – tette hozzá.

A több mint félmillió, önkéntes pénztárba befizető magánszemélynek is érdemes minél hamarabb elfogadnia a bevallási tervezetet, hiszen a pénztárnak is a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utal a NAV. Így az az egészségpénztári tag, aki ma beküldi a bevallását, már május 2-án el is költheti az egészségpénztári számlára visszautalt adó összegét – mutatott rá Tállai András.

A NAV vezetője megjegyezte: több mint 535 ezer önkéntes kölcsönös biztosítópénztári tagnak a rendelkezésről szóló sorok a pénzintézetek adatszolgáltatása alapján szerepelnek a bevallási tervezetében. Nekik, ha semmivel nem kell kiegészíteniük a tervezetet, mert az minden tavaly megszerzett jövedelmüket tartalmazza, csak el kell fogadniuk azt. A két vagy több pénztárba befizető – mintegy 170 ezer – magánszemélynek döntenie kell arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét, amire a NAV külön felhívja a figyelmet. Nekik azt kell kitölteniük, melyik pénztárba szeretnék, hogy utalja a NAV a visszajáró adó összegét – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.