Újabb telepeken jelent meg a madárinfluenza

A kiskunfélegyházi állományokban megkezdték az állatok leölését.

MN
2017. 04. 12. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb két Bács-Kiskun megyei állományban jelent meg a madárinfluenza, a vírus terjedésének megakadályozása érdekében az állatok leölését mindkét érintett telepen – állami kártalanítás mellett – megkezdte az állategészségügyi szolgálat – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A megbetegedéseknél ezúttal is a H5N8 vírustörzset azonosították.

A vírus jelenlétét két kiskunfélegyházi állományban mutatták ki, egy liba- és egy kacsatartó telepen. A szükséges intézkedéseket megtették, a fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állományok (mintegy 10 500 liba és 10 370 kacsa) leölését megkezdték a szakemberek.

A Nébih azt írja, a kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a járvány során korábban a többi állományban azonosított vírustörzzsel.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.