A kormány megállította a Heinekent

Üdvözli a Miniszterelnökség a részletes megállapodást a Heineken-csoport és a Csíki manufaktúra között.

MN
2017. 05. 18. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökség a csütörtöki közleményében emlékeztet, hogy a felek még március végén abban egyeztek meg, hogy részletes írásbeli megállapodást kötnek egymással a védjegyek használatáról és a jogviták békés rendezéséről. A közlemény szerint a Csíki Sör gyártója arról tájékoztatta Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az írásbeli megegyezést mindkét fél aláírta, ennek értelmében a Csíki Sör márkanevet csakis az erdélyi cég használhatja – írja az MTI.

A Miniszterelnökség az aláírt megállapodást a kis erdélyi magyar cég nagy sikerének nevezte. Hozzátették, hogy a kormány továbbra is minden segítséget megad a határon túli magyar vállalkozások számára.

A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-én tiltotta be az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását. Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland sörgyártó 2003 óta rendelkezik a Csíkszeredán gyártott Ciuc Premium (csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

Emlékezhetünk rá, a fideszes többségű Országgyűlés még egy törvényt is el akart fogadni azért, hogy a Heinekent kiüsse a versenyből, ez volt az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló lex Heineken – a holland cég logója ugyanis közismerten a vörös csillag.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.