Akár 130 milliárdba is kerülhet a vizes vb

A százmilliárdos álomhatárt jóval meghaladja a világbajnokság költsége.

MN
2017. 05. 03. 4:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár 130,6 milliárd forintba is kerülhet a júliusi vizes világbajnokság, legalábbis ez derült ki Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a vb szervezőbizottsága elnöke keddi sajtóbeszélgetésén. Az MTI beszámolója szerint a politikus azt mondta: a szervezés 38,6 milliárdba került, 85 milliárd ment el a Margitsziget, a pesti alsó rakpart, illetve a Hajós és Széchy, valamint a Császár–Komjádi uszodák rekonstrukciójára.

Seszták hozzátette: a legnagyobb beruházás, a Duna Aréna és a hozzá kapcsolódó fejlesztések 41,637 milliárd forintba kerültek. Mindez azért figyelemre méltó, mivel Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az árat korábban 22 milliárd forintban határozta meg. A magyar pályázati anyagban ugyanakkor még csak 7,5 milliárd forint szerepelt a létesítményre előirányzott költségvetésben.

A miniszter szerint hetvenhárom nappal a vizes világbajnokság rajtja előtt minden előkészület a tervezett ütemben halad – ezzel cáfolta a korábbi sajtóhíreket, miszerint jelentős csúszásban van a projekt.

A vizes világbajnokságra nyakló nélkül ömlik az állami pénz. A rendezvény költségei márciusban szabadultak el a legnagyobb mértékben: csaknem egy tucat közbeszerzési eljárás során több mint tízmilliárd forint feletti összeget osztottak szét a világbajnokság költségeire.

Írtunk arról is, hogy 211 millióból öltöztetik a vizes vb hivatalnokait, korábban pedig kiderült, hogy csaknem hatmilliárd forintot költenek a sportolók, a szervezők és az újságírók luxushotel-foglalásaira. A vizes világbajnokság nyitó- és záróünnepségében pedig 3,8 milliárd adóforintért gyönyörködhetünk.

Beszámoltunk arról is, hogy kiemelkedően magas, óránként nyolcezer forintos szuperbruttós fizetést kap egy orvos a rendezvény öt hete alatt, míg az ápolók óránként négyezret keresnek majd. A rendezvényen várhatóan hatszáz fős egészségügyi csapat dolgozik.

Kiderült az is, hogy a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec Kft. látja el az esemény idején a központi helyszín, a Duna Aréna teljes körű vagyonvédelmi és őrzés-védelmi feladatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.