Fazekas: Negyvenezer hektár károsodott az áprilisi fagytól

A miniszter szerint főleg a szőlőben és a gyümölcsösökben esett kár, a legtöbb Bács-Kiskun megyében.

MN
2017. 05. 03. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 40 ezer hektáron kell fagykárral számolni az áprilisi hideg időjárás miatt – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Eddig 4000 fagykárbejelentés érkezett, a legtöbb kár Bács-Kiskun megyében keletkezett.

A miniszter szerint 10 000 hektár alma, 8000-9000 hektár szőlő, 2000 hektár szilva és 1700 hektár meggy szenvedett komoly károsodást. A szántóföldi kultúrákban is pusztított a fagy, például az őszi káposztarepce 5000 hektáron károsodott. Az erdőgazdaságokban még zajlik a kárfelmérés.

Fazekas beszélt arról, hogy van agrárkárenyhítési rendszer, és biztosítást is köthetnek a gazdák. Utóbbihoz 65 százalékos díjtámogatás igényelhető. Tavaly 11 ezer termelő vette igénybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.