Görögország megállapodott hitelezőivel a reformlépésekről

„Jön az újabb támogatás” – mondta a pénzügyminiszter.

MN
2017. 05. 02. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög pénzügyminiszter szavai szerint „felszállt a fehér füst, megnyílnak a hitelezők pénzcsapjai, jön az újabb támogatás” – írja az MTI.

A The Guardian beszámolója szerint Euklidesz Cakalotosz hozzátette, hogy a tárgyalások ezzel lezárultak. Szavai szerint „előzetes technikai megállapodás” jött létre a május 22-i találkozó előtt.

A most lezárult tárgyalásokon egyebek mellett arról született megállapodás, hogy csökkentik a nyugdíjakat 2019-től, valamint szűkítik az adómentes termékek és szolgáltatások körét. Ezekkel a lépésekkel a GDP 2 százalékának megfelelő megtakarítást terveznek elérni.

A mostani egyezség még nem jelenti azt, hogy automatikusan megy a pénz Athénba, előbb a görög parlamentnek is jóvá kell hagynia a megállapodást.

A törvényhozásnak azonban nincs sok ideje, mivel Görögországnak júliusban 7,5 milliárd eurónyi tartozást kell rendeznie.

Később Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztos közölte: rendkívül pozitív fejlemény, hogy a görög kormánynak sikerült előzetes megállapodásra jutnia a nemzetközi hitelezőkkel az újabb reformlépésekről, az egyezség ugyanis megnyitja az utat a harmadik mentőcsomag második felülvizsgálatának lezárása előtt, ami szükséges a következő hitelrészlet átutalásához.

Amennyiben a görög hatóságok időben teljesíteni tudják a vállalásaikat, a megállapodást már az Eurócsoport következő ülésén elfogadhatják – írta a francia uniós biztos az MTI-hez is eljuttatott közleményében. „Ideje lezárnunk a megszorítások hosszú és nehéz időszakát. Ezzel az egyezséggel a stabilitás, a munkahelyteremtés és a növekedés új korszakát kell megkezdenünk Görögország, illetve az euróövezet egésze érdekében” – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője arról számolt be, hogy a megállapodást további egyeztetések fogják követni annak érdekében, hogy biztosítsák az adósság törlesztésének fenntarthatóságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.