Jól járhatnak a bankok, ha a focit támogatják

Az utánpótlás-labdarúgás támogatásával akár 18 milliárdot is spórolhatnak a hitelintézetek.

MN
2017. 05. 03. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a bankadó 2016-ban és 2017-ben is csökkent, egy 2018-as csökkentés már nem szerepelt a kormány előzetesen kommunikált terveiben, de a kedden megjelent költségvetési tervezet alapján a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda vagy a jégkorong támogatásával 18,3-19,3 milliárd forintot spórolhatnak jövő évi bankadójukból a hitelintézetek – hívta fel a figyelmet a Portfólió.hu.

A bankadóból az idei költségvetésben 66,5 milliárd forintnyi bevételre számít a kormány, ez 2018-ra 50,4 milliárd forintra csökkenne. A tervezet szerint a bankadót 2018-ban a különadó 50 százalékáig csökkenthetik a pénzintézetek a kedvezményezett célra nyújtott támogatás összegével.

A javaslat tételesen meghatározza, hogy az állami támogatási szabályokkal összhangban a  látványcsapatsport támogatási jogcímen belül az amatőr sportszervezetek és az utánpótlás-nevelés támogatása minősül kedvezményezettnek. A javaslat alapján azok a bankok lennének jogosultak a bankadó ilyen módon való csökkentésére, amelyek a társaságiadó-törvény (taó) szerint is jogosultak adókedvezményre, de azt nem érvényesítik.

A Portfólió hozzáteszi: mivel a bankadó költségtétel, a kisebb bankadófizetés növeli a taóalapot. A kedvezményt ezért megéri a társasági adóból érvényesíteni. Az új kedvezmény így azon bankoknak lehet kedvező, amelyeknek alacsony a társasági adójuk, vagyis jellemzően kevésbé nyereségesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.