Lecövekelt az alapkamat

Mai ülésén sem lépett a jegybank monetáris tanácsa, így marad 0,9 százalékon a magyar alapkamat

Bodacz Péter
2017. 05. 23. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Az egynapos betétre fizetett kamat is maradt az eddigi mínusz 0,05 százalékos szinten. A testület közleménye szerint a laza monetáris kondíciók fenntartása összhangban áll az inflációs cél középtávú elérésével. Ha az infláció tartósan elmarad a céltól, a monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására, nem hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával – írta indoklásában keddi kamatdöntő ülése után a testület.

Mint Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője kommentárjában kifejtette, a monetáris tanács annak ellenére folytathatja a lazítás politikáját, hogy az első negyedéves GDP-növekedési ütem a nemzeti bank becslésénél is erősebb lett. A lazító hangvétel melletti érvként használhatja föl a testület azt, hogy az infláció február óta lassul, és idén valószínűleg nem lépi át a 3 százalékos célt. Az MNB által nyújtott, folyamatosan bővülő devizapiaci (FX-swap) állomány, illetve a hosszabb futamidők bevetése is azt erősíti meg, hogy a tanács elkötelezett az alacsony kamatok fenntartása mellett.

Hangsúlyozta az elemző: a júniusi döntés tartogathat majd izgalmakat olyan szempontból, hogy a testület újra dönt a három hónapos jegybanki betét mennyiségi korlátozásáról. – Várakozásunk szerint a jegybank szeptember végéig felére csökkenti a betétbe elhelyezhető likviditás mennyiségét, az év végére pedig akár teljesen meg is szűnhet a három hónapos betét.

Emellett pedig új makrogazdasági előrejelzést is készít a jegybank, ezért fontos kérdés, hogy miként ítéli meg az MNB a növekedési és inflációs kilátásokat – fogalmazott kommentárjában Ürmössy Gergely.

Az elemző szerint a lazító politikát addig folytathatja az MNB, amíg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed életben tartja újrabefektetési politikáját. Emellett sok múlik az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikájának alakulásán is.

Szintén a Fed és az EKB szerepét hangsúlyozta kommentárjában az Equilor. Soron következő, június 14-i ülésén a Fed ismét kamatot emelhet, így tartható lehet az idei három kamatemelés (június után szeptemberben dönthetnek szigorításról).

Szerepet játszhatnak a döntésben az amerikai foglalkoztatási, fogyasztási és inflációs adatok. Az elemzés szerint ennél is lényegesebb a magyar monetáris folyamatok szempontjából az EKB június 8-i ülése. Utóbbi intézmény az év végéig havi 60 milliárd eurós keretösszeggel tartja érvényben az eszközvásárlási programot, amelynek befejezéséig nem emelnek kamatot. Az Equilor szerint az első kamatemelés csak a jövő év közepén várható, ezt támasztják alá a határidős árazások is.

Jóval korábban változhat azonban az EKB kommunikációja: Peter Praet igazgatósági tag május elején egy brüsszeli konferencián elmondta, hogy az eurózóna gazdasága egyre szilárdabb lábakon áll, és hamarosan megváltozhat a központi bank fő iránymutatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.