Már csak negyedannyit keresünk, mint a németek

Közép-Európában 2008-ig a német bérek 30 százaléka fölé emelkedtek a fizetések, azóta ez visszaesett.

MN-Összeállítás
2017. 05. 14. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahelyett, hogy közelítenének a magyar bérek a nyugat-európai keresetekhez, egyre nő a szakadék. Az Európai Szakszervezeti Szövetség magyar kutatója, Galgóczi Béla tanulmányából (angol nyelven itt olvasható) kiderült, hogy annak ellenére nő az EU keleti és nyugati tagállamai közötti fizetések különbsége, hogy a régióban fokozatosan javult a termelékenység, vagyis az adott munkaidőre eső teljesítmény – számolt be a kutatás eredményéről a Hvg.hu.

Galgóczi Béla a magyar, a cseh és a lengyel átlagkeresetet vetette össze a németországi jövedelmekkel, és meglepő eredményre jutott. Amíg a közép-európai országokban a kilencvenes évektől a 2008-as pénzügyi válságig a 10 százalék körüli szintről a német bérek 30 százaléka fölé emelkedtek a fizetések, 2008 óta ez az arány jelentősen visszaesett.

A három ország közül hazánkban a legrosszabb a helyzet. Amíg Magyarországon az átlagkereset 2008-ban a német átlagfizetés 31,9 százaléka volt, két évvel később már csak 29,7 százaléka, tavalyelőtt pedig alig több mint a negyede, 25,1 százaléka. Az eredmény azért is tragikus, mert az eltelt időszakban több ezermilliárd forintnyi felzárkózást célzó uniós támogatás érkezett hazánkba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.