Nőtt az önálló vállalkozások száma tavaly

A társas vállalkozások számának mérséklődése jogszabályi változásokkal magyarázható.

MTI
2017. 05. 17. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt év végén 1 697 000 regisztrált vállalkozás volt Magyarországon, hatezerrel több az egy évvel korábbinál. A társas vállalkozások száma tovább csökkent, az önálló vállalkozók köre azonban nagyobb mértékben bővült, ennek következménye az emelkedés – írja szerdai számában a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

A nyilvántartásban szereplő önálló vállalkozók száma 2016 végén 1 157 000 volt, 2,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A társas vállalkozók száma 540 500 volt, ami 20 ezres csökkenés. A társas vállalkozások számának mérséklődése jogszabályi változásokkal magyarázható a KSH szerint: a 2014-ben hatályba lépett polgári törvénykönyv ugyanis kötelezővé tette a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjének hárommillió forintra emelését – olvasható a lapban.

A vállalkozások fő tevékenység szerinti megoszlása az előző évhez hasonlóan alakult: 28 százalékuk a mezőgazdaságban tevékenykedett, további jelentősebb ágazatok az ingatlanügyek (13,2 százalék), a kereskedelem (11,2 százalék), valamint a szakmai, tudományos tevékenység (10,9) százalék.

Az újonnan regisztrált vállalkozások száma 2016-ban 112 000 volt, 5,8 százalékkal több, mint 2015-ben. Mind a társas vállalkozások, mind az önálló vállalkozók száma emelkedett: 5,1, illetve 6 százalékkal – írja a Világgazdaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.