Olcsóbb lehet jövőre a fürdőzés?

Komoly gondot jelent a szezonális munkaerő hiánya.

MN
2017. 05. 02. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Fürdőszövetség reményei szerint legkésőbb jövő január elejétől csökkenhet a fürdőszolgáltatások áfája – írja keddi számában a Magyar Hírlap.

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke a lapnak elmondta: komoly gondot jelent szinte minden tagjuknál a szakképzett szezonális munkaerő hiánya, nincs elég úszómester, pénztáros, többfelé takarító sem. A probléma szerinte két módon orvosolható: vagy kiemelkedő béreket kell fizetni a szezonális munkaerőnek, vagy szükség lenne a teljes időben foglalkoztatásra. Mindkét megoldáshoz pénzügyi többletforrásokra lenne szükség – jelentette ki.

Hozzátette: az ágazat versenyképességének megőrzéséhez, a munkaerő megtartásához és a szolgáltatások minőségének emeléséhez egyaránt szükség lenne az általános forgalmi adó csökkentésére. A fürdőszolgáltatások adójának 27-ről 18 százalékra csökkentéséből eredő bevételt tudnák ugyanis béremelésekre és fejlesztésekre fordítani.

Czeglédi Gyula közölte: ahogy a szállásadás és a vendéglátás esetében már megtörtént az áfacsökkentés, a fürdők esetében is szükség lenne rá.

A lapban ismertetett, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. által készített tanulmány szerint az országban mintegy 750 fürdő működik. A költségvetés áfabevétele a 18 százalékos kulccsal 2,7 milliárd forinttal csökkenne az első évben, de az ágazat ezt a kiesést 2022-re behozná, mivel a fürdők bevétele emelkedne. A tanulmány rámutatott: jelenleg csak tizenöt hazai nagy fürdő termel profitot, a regionális jelentőségű intézmények egy része önfenntartó, de fejlesztésre már nekik sem jut, a helyi fürdők többsége azonban veszteségesen, csak önkormányzati hozzájárulás segítségével üzemelhet. Hatalmas versenyhátrányt jelent a magyar fürdőknek, hogy a magasabb áfakulcs miatt többe kerül a belépő, mint például a szomszédos osztrák szolgáltatóknál – mutat rá a tanulmány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.