Százezrek jelentkezését várják a távközlési cégek

A feltöltős SIM-kártyák tulajdonosai június végéig egyeztethetik adataikat a szolgáltatóknál.

Bodacz Péter
2017. 05. 08. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több millió távközlési ügyfelet érint az az adategyeztetési kötelezettség, amely a SIM-kártyákkal való visszaélések visszaszorítására hozott jogszabály miatt vált szükségessé: mint arra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felhívta a figyelmet, a mobilszolgáltatóknak június 30-ig kell azonosítaniuk feltöltőkártyás előfizetőiket. Ennek az a menete, hogy az ügyfeleknek kapcsolatba kell lépniük szolgáltatójukkal, és a szükséges személyes adataikat meg kell adniuk.

Az NMHH a hazai társaságokkal közösen május 2-án indított kampányt, hogy felhívja az előfizetők figyelmét a határidőre, illetve az ügymenet folyamatosságára.

A hatóság közleménye szerint ha az előfizetőnek 2017. január 1-je előtt kötött, feltöltőkártyás szolgáltatásra irányuló szerződése van bármelyik mobilszolgáltatóval, akkor nem szabad elfelejtenie a június 30-i dátumot: az ellenőrzéshez szükséges adatokat – a szolgáltató értesítését követően – eddig a dátumig kell egyeztetni, ellenkező esetben a társaságoknak július 1-jével meg kell szüntetniük az előfizetést. A szolgáltatók a határidőig kétszer küldenek sms-értesítést az előfizetőknek a szükséges adatokról, az adategyeztetés módjáról – személyesen, telefonon vagy neten –, valamint az egyeztetés elmulasztásának jogkövetkezményéről, a feltöltőkártyás előfizetések megszűnéséről.

A Magyar Telekomnál személyesen, az erre a célra létrehozott zöldszámon és interneten keresztül is le lehet tudni az adategyeztetést. A Blue Mobile és a Mol Mobile felhasználóinak szintén a piacvezető társasághoz kell fordulniuk, hiszen e szolgáltatásokat is a Telekom biztosítja. A Vodafone-nál a netes adategyeztetésre szolgáló felületet csak később aktiválják, ám telefonon és személyesen már várják az ügyfelek megkeresését. A Telenornál személyesen és interneten keresztül lehet közölni az adatokat.

Fontos, hogy a családtagoknak vásárolt SIM-kártyákról se feledkezzünk meg, tehát azokhoz a hívószámokhoz tartozóan is figyeljük a szolgáltatói értesítéseket, amelyeket például a gyerekek vagy a család idősebb tagjai használnak. Az adategyeztetési kötelezettség továbbá azokra a kártyákra is vonatkozik, amelyeket – bár hangalapú szolgáltatások – nem hanghívásokra használunk, hanem például mérőórákban, kapunyitókban, riasztókban biztosítanak kapcsolatot.

A január első napjától hatályos törvény szerint egy magánszemély maximum tíz, egy cég vagy egyéb szervezet legfeljebb ötven hanghívásra szolgáló feltöltőkártyával rendelkezhet. A SIM-kártyát a közeli hozzátartozónak továbbra is át lehet adni, ám távolabbi ismerősnek csak abban az esetben, ha erről tájékoztatták a szolgáltatót, és a felhasználó adatait is rögzítették.

A szigorítást azután léptette életbe a kormány, hogy tavaly októberben kiderült: az Iszlám Állam magyar SIM-kártyákat is használt terrorcselekmények előkészítése során. Ezekkel ugyanis könnyű visszaélni, lapinformáció szerint a három nagy mobilszolgáltató cégnél milliós nagyságrendű kártya szerepelt mindössze két tucat személy nevén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.