Szerdáig adhatjuk le munkahelyünkön az 1 százalékos nyilatkozatot

Akinek munkáltatója készíti az adóbevallást, az szerdán még dönthet adója szabadon felajánlható százalékairól.

MTI
2017. 05. 10. 4:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 22-ig lehet dönteni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról, foglalkoztatottaknak és egyéni vállakozóknak egyaránt – figyelmeztetett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Idén körülbelül 660 ezer magánszemély kérte, hogy szja-bevallásukat munkáltatójuk készítse el – nekik szorosabb a határidő, május 10-én, szerdán még leadhatják rendelkező nyilatkozatukat munkahelyükön. A borítékra rá kell írniuk adóazonosító jelüket, és a borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá is kell írniuk.

A megfizetett adó 1 százaléka felajánlható egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százaléka pedig egy technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a Nemzeti Tehetségprogramnak.

A rendelkező nyilatkozatokat a bevallástól függetlenül postán vagy személyesen is el lehet juttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) egy lezárt – a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott – borítékban, illetve az ügyfélkapun keresztül elektronikusan. 

Tavaly több mint 2,1 millióan ajánlották fel érvényesen adójuk egy százalékát. A magánszemélyek döntésükkel majd 25 900 kedvezményezettet, összességében 14,5 milliárd forinttal támogattak. „Bízom benne, hogy idén még többen rendelkeznek adójuk 1 százalékáról, mint eddig bármikor” – mondta Tállai András.

A felajánlást megkönnyíti az az e-szja rendszere is, több mint 2,7 millió, ügyfélkapuval bíró magánszemély néhány kattintással segíthet az általa kiválasztott civil szervezetnek, egyháznak vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. A NAV által fejlesztett programnak köszönhetően nem kell külön kikeresni a támogatott szervezet adószámát, elég beírni a nevét, az e-szja az adatokat automatikusan behozza. Annak, aki papíron nyújtja be az 1 százalékos nyilatkozatot, a NAV honlapja segít, amelyen megtalálható a felajánlásra jogosult – mintegy 28 400 – civil szervezet, valamint egyház adata is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.