Több tíz milliárdos bevételkiesés az illegálisan fuvarozók miatt

Eddig 28 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

MTI
2017. 05. 17. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) létrehozott és néhány hete már működő speciális közúti ellenőrzési csoport hatékony, szigorú ellenőrzésétől a jogkövető vállalkozások versenyhelyzetének javulását, bevételeik növekedését várják.

Emlékeztetett, az MKFE évek óta szorgalmazta a hatékonyabb hatósági fellépést a jogosulatlanul fuvarozó vállalkozásokkal szemben. 2015-ben kormányhatározat született a magyar közúti fuvarozás versenyképességének növeléséről, amelynek hangsúlyos része a piacvédelem. Tavaly ugyancsak kormányhatározat rendelkezett a speciális, tematikus ellenőrzést végző csoport létrehozásáról.

A 130 alkalmazottból 60 már képesítést kapott az ellenőrzés végzéséhez, és eddig 28 millió forintnyi bírságot szabott ki. Az ellenőrzések a fuvarvégzéshez szükséges okmányok megléte mellett kiterjednek a tengelysúlymérésre is. A létszám feltöltése után a személyszállítást, illetve az útdíjfizetést is vizsgálják – ismertette az MKFE főtitkára.

Kovács Kornél, az MKFE árufuvarozási tanácsának titkára elmondta, hogy miközben az utóbbi öt évben a magyar vállalkozások árutonna-kilométerben mért nemzetközi közúti fuvarozási teljesítménye 12 százalékkal nőtt, addig az engedélyköteles, az Európai Unión kívüli piacon felgyorsult a magyar vállalkozások piacvesztése. Az engedély nélküli fuvarozás és az eltérő gazdasági környezet ugyanis jogosulatlan előnyöket kínál az illegálisan fuvarozóknak – fejtette ki.

Az MKFE számítása szerint 2011-hez képest 2016-ban legalább 50 milliárd forintnyi árbevételtől estek el a magyar vállalkozások az EU-n kívüli, engedélyhez kötött piacon – mondta Kovács Kornél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.