Valami zűr lehet a paksi bővítéssel

Csúszik az új paksi blokkok független műszaki elemzése, mert a megrendelő nem ismeri a specifikációt.

Erdősi Csaba
2017. 05. 17. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette az orosz fővállalkozóval, a Roszatomhoz tartozó Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergoprojekttel (NIAEP) kötött megvalósíthatósági megállapodás végrehajtását a paksi atomerőmű bővítésére létrehozott MVM Paks II. Zrt. Mindez abból a négy közleményből derül ki, amelyet az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében tettek közzé szerda délelőtt. Ezek mindegyike olyan szerződések határidejének a meghosszabbításáról szól, amelyeket az MVM Paks II. Zrt. a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjával kötött különböző műszaki vizsgálati, elemzési és tanácsadó szolgáltatások elvégzéséről.

A tudósoknak eredetileg 2017 februárjában kellett volna elkezdeniük a neutronfizikai, termo-hidraulikai, reaktorfizikai és üzemanyag-viselkedési független elemezéseket, csakhogy nem tudtak hozzákezdeni a munkához, mert nem kaptak hozzá adatokat. Amint a közbeszerzési értesítőben írják, a „vállalkozási szerződés teljesítéséhez szükséges, teljes körű Paks II. specifikus adatszolgáltatás egy harmadik fél, az orosz fővállalkozó (NIEP) teljesítésétől függ. A NIAEP-pel kötött ( ) megvalósíthatósági megállapodás végrehajtása szűk kitételekkel felfüggesztésre került, amelyre tekintettel a teljes körű, a független biztonsági elemzésekhez szükséges Paks II. specifikus műszaki adatok nem állnak a megrendelő rendelkezésére, ezért azokat nem tudja a vállalkozónak a 2017. 02. 28-ai határidőre átadni.” Az új határidőt a közlés szerint két szerződés esetében 2018 januárjára, a két másik esetében pedig 2018 márciusára teszik.

A szerződések további egy-egy pontban módosulnak. E szerint a vállalkozó, vagyis az akadémiai kutatóközpont vállalja, hogy megszerzi a nukleáris beszállítói minősítést, hogy „a teljesítés eredményeként keletkezett dokumentumok felhasználhatóak legyenek” általa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.