Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a Strategon Értékpapír Zrt.-hez

A Strategon elszámolási vitában áll egy brit – az angol pénzügyi felügyelet hatáskörébe tartozó – letétkezelővel.

MTI
2017. 06. 30. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kirendelt felügyeleti biztos feladata a Strategonnak a piacról történő szabályozott kivezetése érdekében többek között az állományátruházás és az így megvalósuló ügyfélelszámolás koordinációja. A biztos kirendelése legfeljebb a már folyamatban lévő állományátruházás lezárultáig tart. A felügyeleti biztos a feladatai teljesítéséig, de legalább 1 hétig a társaságtól pénzügyi eszközre és pénzeszközre vonatkozó kifizetést nem teljesít.

Az állományátruházásnál az ügyfélkövetelések új befektetési szolgáltatóhoz kerülnek, amelynek menetéről az érintettek rövidesen értesítést kapnak, az ügyfeleknek jelenleg nincs teendőjük.

Kiemelték: a Strategon elszámolási vitában áll egy brit – az angol pénzügyi felügyelet hatáskörébe tartozó – letétkezelővel a meglévő „white label” megállapodásában (ahol a magyarországi társaság saját nevében nyújtja ügyfeleinek külföldön a kereskedés lehetőségét) érintett mintegy 15 egyéb ügyfelét és 30 millió forintnyi követelését illetően.

A jegybank közleményében felidézte, hogy az MNB 2017. május 4-én függesztette fel a Strategon tevékenységét a társaság szavatolótőke-problémái miatt. A felfüggesztés addig tart, amíg a szolgáltató nem igazolja az ügyfél-kötelezettségeinek teljesítését, vagy amíg a cég ügyfél-kötelezettségeit más befektetési vállalkozás át nem vállalja, a jegybank előzetes engedélyével. Miután a Strategon bármelyik feltételt igazolta, a jegybank májusi határozata szerint egyúttal vissza is vonja a társaság tevékenységi engedélyét. A májusi felfüggesztés óta a Strategon új ügyfélszerződést nem köthet, meglévő ügyfeleivel szemben új kötelezettséget nem vállalhat, fennálló ügyfélszerződéseit viszont ez idáig változatlanul teljesíthette – ismertették.

A Strategon a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal, a szektor értékpapír-állományára vetítve 0,14 százalék részesedéssel és mintegy 480 szerződött ügyféllel rendelkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.