Csaknem félmilliárdot költöttek vezetőikre az MNB-alapítványok

Támogatási célokra ennek alig több mint a négyszeresét fordították.

MN
2017. 06. 21. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól tartják a vezetőiket azok a Pallas Athéné alapítványok, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank hozott létre különböző oktatási, kutatási és társadalomfejlesztési projektekre több mint 250 milliárd forint közpénzből – írja a Hvg.hu.

A portál a tavalyi évi beszámolókra hivatkozva kiemeli: 2016-ban a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány osztotta ki a legtöbb pénzt, 732 millió forintot, és ebből 526 millió forint ment el a határon túliak oktatásának, például felsőoktatási intézményeknek a támogatására. Jóval kevesebb pénz jutott a hátrányos helyzetű hazai térségekre.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Tiszaroffi Ösztöndíjprogramjának az a célja, hogy felzárkóztassa Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő településeket, ahol a kistérség több mint 100 főiskolai és egyetemi hallgatóját támogatják havi 35-50 ezer forinttal.

A cikkben egyebek mellett az is szerepel, hogy

Kétségtelen ugyanakkor, hogy az alapítványok, köztük a még nem említett Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány együttesen ezres nagyságrendben támogatott már kutatókat, diákokat, tudományos műhelyeket. Az MNB hat alapítványa 2016-ban ugyanakkor csaknem félmilliárd forintot, egész pontosan 487 milliót költött a vezető tisztségviselőire, miközben a támogatási célokra ennek alig több mint a négyszeresét. Az innovációkat az oktatás területén támogató Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány 2016-ban például 98 millió forintot osztott ki a támogatottaknak és 88 millió forintot a vezetőség tagjainak – teszi hozzá a Hvg.hu.

A portál azt írja, az MNB-alapítványok a több mint 180 milliárd forintos pénzügyi befektetésből, elsősorban államkötvényekből 2016-ban több mint 4,5 milliárd forint eredményt hoztak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.