Egyetlen napja maradt, ha nem akarja elbukni mobilelőfizetését

Bár még vissza is szerezheti akár, a határidő leteltével sincs minden veszve a feltöltőkártyás ügyfelek számára.

Horváth Attila
2017. 06. 29. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó figyelmeztetéseiket teszik közzé a mobilszolgáltatók: a 2017 előtt vásárolt előrefizetős SIM-kártyák adategyeztetésének határideje holnap jár le, így a nem azonosított feltöltőkártyás előfizetések július 1-jén megszűnnek, a szolgáltatók kikapcsolják őket. Az érintett ügyfeleknek már csak szűk egy napjuk maradt arra, hogy online, telefonon vagy személyesen felkeressék a szolgáltatójukat, illetve a Magyar Posta valamelyik kirendeltségét.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) keddig beérkezett adatok szerint a feltöltőkártyás előfizetések 60 százaléka esetében egyeztették már a személyes adatokat. Ugyanakkor a hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy a határidő lejárta után sincs minden veszve, mert az NMHH álláspontja szerint nincs jogi akadálya a megszűnt szerződések újrakötésének, így bizonyos ideig a hívószámok és az egyenlegek visszaszerzésének sem. A Vodafone és a Telenor korábban már jelezte, hogy szükség lenne a határidő módosítására. A Magyar Telekom, illetve a Telenor már be is jelentette, hogy a maga részéről lehetőséget ad a korrekcióra. A Telekomnál ez a következőképpen fest: a korábbi hívószámot megtartva új előfizetői szerződést köthet július 5-től szeptember 30-ig az a dominós ügyfél, aki nem regisztrált határidőig. Erre a jogszabály szerinti adategyeztetés elvégzése után van lehetőség, ugyanakkor a korábban választott szolgáltatások, kiegészítő opciók nem kerülnek rá automatikusan az új előfizetésre. A cég ígérete szerint az új SIM-kártya 72 órán belül lesz aktív a régi hívószámon. A Telenor 60 napig kínál lehetőséget a feltöltőkártyás ügyfeleinek, hogy üzleteiben új szerződéskötéssel visszakaphassák korábbi hívószámukat, és a Vodafone is lépéseket ígért.

A szolgáltatók egyébként a június 30-i határidőig kétszer küldtek SMS-értesítést az előfizetőknek a szükséges adatokról, az adategyeztetés módjáról, valamint az egyeztetés elmulasztásának jogkövetkezményéről, a feltöltőkártyás előfizetések megszűnéséről. De a helyzet értékelésekor arról sem szabad megfeledkezni, hogy sokan valószínűleg szándékosan nem jelentik be a rég nem aktív, feleslegessé vált SIM-kártyájuk adatait, mert már nem kívánják őket tovább használni.

Az NMHH a határidő lejárta után ellenőrzi majd, hogy a mobilcégek az előírásoknak megfelelően hajtották-e végre az egyeztetést, amire egyébként majd évente sort kell keríteni. Több millió távközlési ügyfelet érintő jogszabályi változásról van ugyanis szó, amely a SIM-kártyákkal való visszaélések visszaszorítása miatt vált szükségessé. A szigorítást azután léptette életbe a kormány, hogy tavaly októberben kiderült: az Iszlám Állam magyar SIM-kártyákat is használt a terrorcselekmények előkészítése során. Ezekkel ugyanis könnyű visszaélni, lapinformáció szerint a három nagy mobilszolgáltató cégnél milliós nagyságrendű kártya szerepelt mindössze két tucat személy nevén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.