Jól járhat a Matolcsy unokatestvéreihez került sörfőzde

Szemereyék cégének jelenthet valódi előnyt a kétszázezer hektoliterre szabott jövedéki adókedvezmény.

MN
2017. 06. 30. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre 200 ezer hektoliternyi főzöttsör-mennyiségre lehet érvényesíteni a jövedékiadó-kedvezményt. A hazai sörgyárak közül azonban ez csak egy főzdének jelenthet valódi előnyt, méghozzá a Pécsi Sörfőzdének, amely nemrég Matolcsy György unokatestvéreié, Szemerey Zoltáné és Szemerey Tamásé lett – írja a Napi.hu.

A portál megjegyzi, a kézműves manufaktúrák a közelében sem járnak a kétszázezres főzött mennyiségnek, mindössze a néhány ezer hektoliteres tartományban mozognak. A három nagyágyú, a Dreher, a Heineken és a Borsodi millió hektoliteres nagyságrendben gyárt sört, a Pécsi Sörfőzde piaci részesedése ennél kisebb: az eladáskor kiadott közlemény szerint évente 389 ezer hektolitert főztek a gyárban. A cég tavalyi beszámolója szerint a piaci részaránya 6,1 százalék körül volt, míg jövedéki adóból 2,56 milliárd forintot fizettek be.

A Napi.hu felhívja a figyelmet, hogy a gyár épp azzal járna jól, ha visszaesne a főzött mennyiség és kevesebbet kellene márkalicenszekre fizetni, mert így a felére csökkenne a jövedéki adóbefizetési terhük is. Az adókedvezmény jelenleg 50 százalék, vagyis, ha a kétszázezres limit alatt maradnak, akkor hektoliterenként csak 810 forintot kell befizetni a költségvetésnek. A lap szerint épp erre készül a Pécsi Sörfőzde, ahogy erre az új tulajdonosok az adásvételről szóló közleményükben utaltak is: a jelenlegi piaci trendeknek megfelelően szeretnének független kisüzemi sörfőzdét kialakítani.

A lap feltételezését erősítik az iparági pletykák is: több, a sörpiacot ismerő forrás is azt mondta a Napi.hu-nak, hogy a pécsiek kapacitására szabták az új limitet.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.