Kozmetikázhatta számait a kereskedőház

A korábbi évek jelentős vesztesége után a cég 170 milliós nyereséget ért el 2016-ban.

MN
2017. 06. 30. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy héttel a határidő után végre megjelent a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. beszámolója. A 2015-ös hatmilliárd forintos veszteség után a cég 170 milliós nyereséget ért el tavaly – írja a 24.hu.

A beszámoló kiegészítő mellékletét böngészve a portál arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami cégnek két – milliárd forintokban mérhető – húzás segíthetett, hogy ne legyen veszteséges: egyrészt a Szijjártó Péter vezette minisztérium és az általa felügyelt állami cég kötött egymással tavaly közszolgáltatási szerződést, ám erről a kontraktusról nem sokat tudni a most közzétett dokumentumok alapján. A lap szerint beszédes, hogy a szolgáltatás soron hatalmas ugrás látszik: 340 millióról 5,56 milliárdra nőtt a bevétel.

A másik ügy a Magyar Nemzet által is megírt botránnyal kapcsolatos: egy Mészáros Lőrinchez közeli cég, a Hórusz Faktorház fizette ki azt a 3,2 milliárd forintot, amellyel az Orbán Viktor környezetéhez tartozó Cider Alma Kft. tartozott az állami tulajdonú cégnek.

A 24.hu szerint mindezek alapján nagyon úgy néz ki, hogy a külügy cége az adófizetőknek valójában továbbra is jelentős veszteséget termel.

Cikkünk megjelenését követően közleményben reagált a kereskedőház a sajtóhírekre. Azt írta: az MNKH a magyar vállalkozók sikeréért dolgozik, soha nem termelt veszteséget, állami szolgáltatást végez, amelynek költségeit viseli, a bevétel és a profit pedig a magyar kis- és középvállalkozóknál keletkezik. Mint írta, abban segítik a magyar kis- és középvállalkozásokat, hogy ki tudjanak lépni az exportpiacokra, minél több országban értékesítsék termékeiket, szolgáltatásaikat, így folyamatosan új munkahelyek létesüljenek Magyarországon. Azt is hozzátette, hogy a kereskedőház munkájára azért is szükség van, mert négy magyar kkv közül mindössze egynél van olyan szakember, aki valaha foglalkozott exporttal. Közölte: a munka eredményességét igazolja, hogy tavaly és tavalyelőtt is exportrekordot ért el a magyar gazdaság, és ebben a sikerben a kereskedőház munkája is benne van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.