Új híd épül Budapesten

Megjelent a tervpályázat.

MTI
2017. 06. 30. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétszer három sávos új Duna-híd nemzetközi meghívásos tervpályázata megjelent, tizenhét magyar és külföldi tervezőiroda jelentkezett, az előminősítést követően pedig még öt pályázó adhatja be tenderét. A jövő évben dől el, hogy mely tervek alapján készülhet el a híd.

Az átkelő kiépülésével naponta 42 000 gépjárművel csökken a belvárosi hidak, illetve napi 8000 autóval az Üllői út forgalma – tartalmazza a közlemény. Ugyanakkor a híd nyomvonalának meghosszabbításával egy új fővárosi, déli körgyűrű alakulhat ki, közvetlen összeköttetést teremtve Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Emlékeztetnek: Budapest új Duna-hídjának – korábbi nevén Galvani-híd – a megépítéséről 1994-ben döntött az akkori Fővárosi Közgyűlés, ám azóta sem valósult meg.

Miközben a belvárosi szakaszon szinte kilométerenként található átkelési lehetőség, a Dunának a déli szakaszán 15 kilométeren keresztül nincs híd. Sőt Csepel és Budapest 1950. január 1-jei egyesülése óta – azaz lassan hetven éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület, vagyis Csepel között.

Az, hogy a kormány új budapesti hidat építene, júliusban derült ki, amikor a budapesti olimpiai pályázat közlekedésfejlesztési terveihez kapcsolódóan megjelent egy kormányhatározat, amely arra utasította a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdálkodási minisztert, hogy a projekt IKOP-támogatási lehetőségeit vizsgálja meg. Már akkor is rögzítették, hogy írjanak ki tervpályázatot az építési engedélyezési tervdokumentáció után.

A tervpályázatra magyar szakemberek mellett többek között a nijmegeni (Hollandia) De Oversteek hidat jegyző belga Laurent Ney vagy a városikonná vált hídjairól híres holland sztárépítész, Ben van Berkel, továbbá a Pritzker-díjas amerikai Richard Meier is jelentkezett. A meghívottak között szerepel még Franciaország egyik legdinamikusabban fejlődő építészirodája, az Explorations Architecture, továbbá a Belgrád új jelképét, az Ada hidat tervező szlovén Arhitektura és a Linz új Duna-hídját tervező mérnök-építész, Marc Mimram is – sorolják.

A nyertes pályamű kiválasztásáról neves magyar és külföldi szakemberekből álló tervzsűri dönt. A zsűri elnöke Fürjes Balázs egyes budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, társelnöke Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara korábbi elnöke. A tagok között szerepel Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas opera-énekesnő, Eszenyi Enikő Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház igazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Schneller István urbanista, Budapest korábbi főépítésze, valamint a híres francia hídtervező, Michel Virlogeux – közölte a KKBK.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.