Zöld utat adott Mészároséknak a GVH

Azt írták, az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt.

MTI
2017. 06. 21. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a tranzakciót bejelentő társaságok, a Konzum Alapkezelő és a Konzum Management a Jászai Gellért irányítása alatt álló vállalkozáscsoport részei, és a csoport a vizsgált tranzakció keretében Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel együtt 50 százalékot meghaladó tulajdoni hányadot és közös irányítási jogot szerez az Opimus Nyrt.-ben. A GVH szerint az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor az érintett vállalkozáscsoportok – a Jászai-csoport, a Mészáros-csoport valamint az Opimus-csoport – azonos tevékenységeit vizsgálta, és úgy látja, hogy az egyes cégcsoportok piaci részesedése 10 százalék alatti a hirdetési felületek értékesítésének piacán, az irodai célú ingatlanhasznosítási piacon, a szállodai szolgáltatási és az építőipari szolgáltatási piacon, így a káros horizontális hatások kizárhatók. A GVH nem azonosított káros vertikális és portfólióhatást sem, mivel az érintett csoportok piaci részesedései a kapcsolódó piacokon sem érik el a versenyt veszélyeztető szintet.

A vállalatok márciusban közölték: Mészáros Lőrinc két tőzsdei cégben, a Konzum Nyrt.-ben és az Opimus Group Nyrt.-ben is tulajdont szerzett; a két társaság stratégiai partneri együttműködést tervez a turizmus, a pénzügyi és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén. A korábbi közlés szerint Mészáros Lőrinc 19,57 százalékos tulajdonrészt szerzett a Konzum Nyrt.-ben, továbbá 16,9 százalékos részesedést vásárolt az Opimus Group Nyrt.-ben. A Jászai Gellért és a Konzum Nyrt. tulajdonában lévő Konzum Management Kft. pedig megszerezte az Opimus Group Nyrt. részvényeinek 14 százalékát. Mindezzel egy időben a Konzum PE Magántőkealap 22,5 százalékos tulajdonrészt szerzett a Konzum Nyrt.-ben és nyilvános vételi ajánlati eljárás lefolytatását követően további legalább 22,5 százalékot szerez majd a társaságban.

Az akvizíciók első lépései annak a hosszú távra tervezett, stratégiai partneri együttműködésnek, amelyben Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egyik tulajdonosa szorosabbra fűzi üzleti kapcsolatát a turizmus, a pénzügyi és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén.

A Konzum Nyrt. és az Opimus Nyrt. részvényei a BÉT standard kategóriájában szerepelnek. A Konzum a keddi kereskedést 625 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 876, a legalacsonyabb 40 forint volt. Az Opimus Group a keddi kereskedést 108 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 139, a legalacsonyabb 11 forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.