A tej és a búza miatt drágul az élelmiszer

Egy év alatt a duplájára emelkedett a tejtermékek ára a nemzetközi piacokon.

MN
2017. 07. 06. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedtek az élelmiszerárak a nemzetközi piacokon, leginkább a tejtermékek, a gabona- és a húsfélék drágulása miatt – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az MTI-vel csütörtökön.

A FAO élelmiszerár-indexe, amely az öt legfontosabb termékcsoport árváltozását követi, júniusban 1,4 százalékkal emelkedett májushoz képest, és 7 százalékkal magasabban állt az egy évvel korábbinál.

A tejtermékek drágultak a legjobban, májushoz képest 8,3 százalékkal, egy év alatt pedig 51,5 százalékkal. A gabonafélék ára 4,2 százalékkal emelkedett májushoz képest, mert megugrott a magas fehérjetartalmú búza ára a rossz amerikai terménykilátások miatt, azonban még így is mintegy 1,7 százalékkal olcsóbbak a gabonafélék, mint egy évvel korábban.

A húsfélék ára az előző hónaphoz képest 1,8 százalékkal, egy év alatt pedig 9,5 százalékkal emelkedett júniusban. A növényi olajok ára 4 százalékkal csökkent májushoz képest, azonban tavalyhoz képest stagnált. A cukor ára májushoz képest 13,4 százalékkal, az elmúlt egy év alatt pedig csaknem 40 százalékkal esett.

A teljes globális gabonatermés a FAO szerint 2593 millió tonna lesz az idén, 0,6 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A raktáron lévő gabona mennyisége azonban tovább nő, elérheti akár a 704 millió tonnát is, ami új rekordot jelentene – állítják a szakértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.