Bankot vett az OTP Romániában

A National Bank of Greece görög kereskedelmi bank romániai érdekeltségét vásárolta fel.

MN
2017. 07. 27. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP Bank Romania és a National Bank of Greece képviselői aláírták a Banca Romaneasca eladásáról szóló szerződést. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni – jelentette be csütörtökön közleményében a magyar pénzügyi vállalatcsoport.

A Reuters hírügynökség athéni forrásokra hivatkozva múlt pénteken közölte értesülését, miszerint az OTP Bank vásárolja meg a görög kereskedelmi bank romániai érdekeltségét, a Banca Romaneasca pénzintézetet.

A csütörtöki OTP-közlemény hozzátette: az akvizíció eredményeképpen az OTP Bank Romania (OBR) piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedik, ezzel a román bankpiac nyolcadik legnagyobb szereplővé válik.

A tranzakció pénzügyi zárására a felügyeleti hatóságok jóváhagyását követően várhatóan 2018 elejéig kerül sor – tették hozzá.

A Banca Romaneasca tavaly év végi mérlegfőösszege alapján mintegy 1,62 százalékos piaci részesedésével Románia tizennegyedik legnagyobb bankja, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A múlt év végén a Banca Romaneasca mérlegfőösszege 1,570 milliárd euró, bruttó hitelállománya 1,148 milliárd, saját tőkéje 145 millió euró volt. A pénzintézet sajáttőke-arányos nyeresége (roe) az utóbbi két évben 3,8, illetve 8,2 százalék volt. A bank hitelállományának minősége megfelelő. A lakossági hitelállomány 85 százaléka jelzálog-fedezetű hitel. A Banca Romaneasca jelenleg 1148 munkavállalót foglalkoztat, 109 fiókot és 118 atm-et működtet. A pénzintézet 0,72 százaléka kisbefektetők tulajdonában van – ismertette az OTP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.