Csupán egy választási ígéret maradt a miskolci miniacélmű?

Pedig az Eximbank el is utalta a beruházáshoz az előleget.

MN
2017. 07. 28. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Választási ígéretnek bizonyult a miskolci miniacélmű: az alapkövet ugyan két éve letették, az Eximbank is utalta a beruházáshoz az előleget, ám próbaüzem helyett gaz veri fel a borsodi üzem tervezett helyszínét – írja a Hír TV.

A nehézipari ágazat régóta szívügye a kormánynak, a Fidesz miskolci szervezete már a 2010-es választási kampányban elővette a diósgyőri acélgyártás újraindításának ügyét, és miniacélművet ígértek a borsodi megyeszékhelyre. 2015-ben le is tették az alapkövet, ám az építkezés azóta sem kezdődött el. A beruházás összköltsége a tervek szerint 60 millió euró lett volna, amelyhez az Eximbank nyújtott volna 34,9 millió eurós hitelt.

Az eddig nyilvánosságra került információk szerint ebből 5 millió eurós előleget már kifizettek a fővállalkozó török cégnek, 1,3 milliót pedig az olvasztósori berendezéseket gyártó – a kohászatban ismert – olasz Danielli Ltd.-nek. Az ígéret úgy szólt, hogy 2017-ben már a próbaüzem is megkezdődik.

„Ez csak egy üres ígéret maradt négy éven keresztül. Addig jutottak, hogy leraktak egy alapkövet, egy miniacélmű alapkövét a korábbi Digép területén. Hát, ebből az alapkőletételből nem lett utána semmi” – mondta Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője.

A Hír TV a Magyar Vas- és Acélipari Egyesüléstől származó információkra hivatkozva közölte, az elmúlt évben a Dunaferr veszteséges volt, az ózdi üzem minimális nyereséget termelt.

A nullszaldónál azonban jóval többre lenne szükség a hosszú távú működéshez, a kormány ezért acélipari cselekvési tervvel segítené az ágazatot. Ez a többi között felhatalmazza a nemzetgazdasági, illetve a külgazdasági és külügyminisztert, hogy az uniós döntéshozatali fórumokon képviselje a hazai acéliparnak is megfelelő uniós vámpolitikát – teszi hozzá a Hír TV.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.