Interneten keresztül is lehet már bankszámlát nyitni

Egyelőre két pénzintézet kínálatában szerepel a szolgáltatás, hamarosan újabbak is csatlakozhatnak a rendszerhez.

Hajdú Péter
2017. 07. 23. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök hajnalban kisebb banktörténeti lépés történt, miután a Gránit Bank egyik ügyfele a világhálón keresztül, azaz személyes jelenlét nélkül nyitott számlát. Az Európai Unió pénzmosás elleni negyedik irányelve, illetve ennek hazai jogrendszerbe iktatása június 26-tól teremtette meg ennek lehetőségét. Bár a hitelintézet videobank rendszere már korábban is alkalmas lett volna az online számlanyitásra, várni kellett arra a – szerdán megjelent – jegybanki rendeletre, amely tisztázta a szolgáltatás nyújtásának részletes szabályait.

A rendelet értelmében személyes megjelenés nélkül akkor lehet bankszámlát nyitni, ha a számlát nyitó ügyfelet egyértelműen azonosítani lehet. Ehhez egy személyi számítógépre, laptopra vagy mobiltelefonra van szükség, amelyen keresztül a banki ügyintéző élő kép- és hangkapcsolatot tud teremteni az ügyféllel. A számlanyitás során személyi igazolvány és lakcímkártya, vagy más, a személy azonosítására alkalmas igazolvány bemutatásával azonosítja magát az ügyfél, ezeket kell összevetnie az ügyintézőnek a rendelkezésére álló nyilvántartással. Akkor nyitható meg a számla, ha a folyamatról kép- és hangfelvétel készül, s azokat hosszú távon is biztonságosan lehet tárolni. Az ügyintéző e-mailben vagy SMS-ben küld egy kódot az ügyfélnek, amelyet aztán a bankszámlát igénylőnek még az azonosítás folyamata alatt vissza kell küldenie.

A Gránit Bank közleménye szerint androidos vagy iOS-alapú (Apple mobil operációs rendszerű) okostelefonon, laptopon vagy asztali számítógépen keresztül képesek nyújtani a szolgáltatást. Gáborjáni Szabó Ákos, a Gránit Bank elektronikus csatornákért felelős igazgatója elmondta, a hitelintézet akár mobilinterneten és wifin keresztül is jó minőségű és kiemelten biztonságos csatornákon keresztül képes szolgáltatni. Az online számlanyitással együtt új – Helló Gránit elnevezésű – bankszámlacsomagot is útjára bocsátottak, amelyet kifejezetten az online bankhasználatra állítottak össze.

A hazai pénzintézetek közül még az MKB Bank jelentette be eddig, hogy képes az új szolgáltatás nyújtására, de hamarosan újabb bankok hadrendbe állása is várható. A közelmúltban kormányközeli ellenőrzés alá került, Mészáros Lőrinc érdekeltségű MKB Bank néhány hónap alatt készítette elő az online bankszámlanyitáshoz szükséges technikai hátteret. A hitelintézet közleménye szerint videochat segítségével már náluk is lehet személyes megjelenés nélkül bankszámlát nyitni. Az ügyfél azonosítását követő két órán belül elkészül a számla, s ezzel együtt az ügyintéző eljuttatja az ügyfélhez azokat az azonosítókat, amelyek elengedhetetlenek az MKB Pay elnevezésű virtuális bankkártyához, s azt akár azonnal használhatja is, azaz fizethet vele. Az online számlanyitáshoz igazította a bank az MKB Digit@ll számlacsomag megjelenését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.