Milliárdokat juttat a külügy a kereskedőházhoz, hogy nyereségessé tegye

Szijjártó tárcája hatmilliárddal segíti ki a felügyelete alá tartozó állami céget.

MN
2017. 07. 14. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly és idén összesen körülbelül hatmilliárd forintot ad(ott) a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőháznak (MNKH), hogy a cég képes legyen törleszteni a minisztériumtól pár éve kapott kölcsönt – írja a 24.hu, miután Szél Bernadett, az LMP társelnöke közérdekűadat-igényléssel fordult a céghez és a tárcához.

A portál megjegyzi, az MNKH ötéves fennállása alatt négy évben is veszteségesen működött, tavaly azonban papíron 170 milliós nyereséget könyvelt el. A 24.hu szerint ez gyanúra ad okot, ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudott volna ilyen gyorsan, külső segítség nélkül átfordulni az állami cég mérlege. A közérdekű-adatigénylésből derült ki, hogy a nyereség valóban csak kívülről jött segítség eredménye.

Egy 2016 márciusától hatályos közszolgáltatási szerződés alapján tavaly ugyanis 2,75 milliárd forintot kapott a cég a külügyminisztériumtól, ezen felül egy Mészáros Lőrinchez köthető faktorcég 2 milliárd körüli összeget fizetett be, amikor rendezte Orbán Viktor rokonainak tartozását. Csak ez a két tétel 4-5 milliárdos segítséget jelent.

Idén pedig még ennél is több pénz áramlik az MNKH-hoz: a vállalat 2017-ben mindösszesen 814 474 237 forint + áfa összegű szolgáltatási díjra jogosult közszolgáltatási szerződés alapján, míg 2 742 327 956 forint támogatásra jogosult a támogatási szerződés alapján a külügyminisztériumtól – jegyzi meg a portál, hozzátéve, ezzel talán vissza fogják tudni fizetni a külügytől három éve kapott ötmilliárdos kölcsönt.

Közben egyébként a cég dolgozóinak fizetése fejenként átlagosan havi bruttó 754 ezer forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.