Nem árulják el, mit írt alá Szijjártó Péter és a Gazprom-vezér

Nem keletkezett olyan dokumentum, amely a közérdekű adat lenne – közölte a KKM.

MN
2017. 07. 28. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elején számolt be az MTI arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodást írt alá Alekszej Millerrel, a Gazprom orosz állami vállalat vezérigazgatójával Moszkvában. A külgazdasági és külügyminiszter akkor közölte: 2019 végére létrejöhet az új gázszállítási útvonal Magyarországra. Hozzátette, hogy a déli gázfolyosóhoz csatlakozás legreálisabb forgatókönyve az együttműködés az orosz állami energiavállalattal, amely megkezdte a Török Áramlat gázvezeték építését, mert Románia továbbra sem kétirányúsította a gázcsatlakozást, Horvátországban pedig továbbra sem épült cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas terminál.

Az LMP országos elnökségi tagja, Ungár Péter később közérdekűadat-igénylést nyújtott be a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, hogy kikérje az együttműködési megállapodást. Az igénylésre a minisztérium július 27-én válaszolt, és megtagadta a dokumentum kiadását. A 24.hu birtokába került válasz szerint a megtagadást azzal indokolták, hogy július 5-én nem írtak alá együttműködési megállapodást, és nem keletkezett olyan dokumentum, amelyben közérdekű adat lenne.

A Szijjártó és Miller által aláírt dokumentum a tárca szerint csupán „egy jogilag nem kötelező érvényű, jogokat és kötelezettségeket meg nem állapító, közpénzfelhasználásra számot nem tartó road map”. Hozzátették: a Gazprom és a Magyar Földgázkereskedő Zrt. közötti megállapodás nemzetközi szerződésnek nem minősülő magánjogi szerződés, ezért nem áll a minisztérium rendelkezésére, így ki sem adhatják – írja a 24.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.