Több mint 240 milliárd forintot fektettek be idén hazai ingatlanokba

Egyre vonzóbbnak tűnnek a közép-európai ingatlanok, a brit piac is értékeli a számára alacsony árakat.

MTI
2017. 07. 26. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte a 795 millió eurót, átszámítva a 243 milliárd forintot az ingatlanbefektetések összege Magyarországon az első félévben, ami a régió forgalmában 15 százaléknyi részesedét jelent – közölte a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó szerdán az MTI-vel.

A cég számításai szerint idén már három ügylet értéke is meghaladta az 50 millió eurót, a vevők valamennyi esetben belföldi alapok voltak. A kiskereskedelmi ingatlanok befektetési piaca megközelítette a 250 millió eurót ebben az időszakban. A forgalom kiegyenlítettebb, mint az elmúlt években: az irodapiac 41 százalékkal részesedett a teljes forgalomból 2017 első félévében a 2016-os 55 százalék után, s mind a kiskereskedelmi (31 százalék), mind az ipari szegmens (28 százalék) javított részesedésén.

Közép-Európa idén még vonzóbbá vált az ingatlanbefektetők számára, a kontinens kereskedelmi ingatlanpiacának forgalma pedig negyedével haladta meg a tavalyi második negyedév forgalmát – derül ki az összegzésből.

A növekedést a CBRE elsősorban a brit piac növekedésének tudja be: a kereskedelmi ingatlanok forgalma az első negyedévben elérte a 16 milliárd, a második negyedévben pedig a 23,4 milliárd eurót, így a brexit utáni visszaesés csak átmenetinek bizonyult.

A felmérés kiemeli a német ingatlanpiac húzóerejét is, mivel az első félév 26,5 milliárd eurós forgalma majdnem 50 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Jelentős volt a bővülés a Dél-Európa országaiban is, a francia ingatlanpiac forgalma viszont mérséklődött – írták.

A második negyedéves növekedés elsősorban az ipari ingatlanbefektetéseknek köszönhető – a szektor bővülése meghaladta a 300 százalékot –, az irodapiac viszont 6 százalékkal visszaesett az elmúlt egy év során, áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.