Török partnere szerint már csütörtökön sem tudott fizetni a Green Holidays

Közben újabb 219 turista érkezett haza.

MN
2017. 07. 05. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Green Holidays bajba került utasai közül egyetlen vendégnek sem kell fizetnie vasárnaptól a szállásért, mindenki visszakapja a pénzét és biztonságban hazatérhet – írja a Turizmusonline.hu. A magyar utazási iroda törökországi partnere, az Akdem Travel vezetője, Orhan Demirtas jelezte, egyeztetve a magyar nagykövetséggel, a biztosítás rendelkezésre áll, hogy fedezze az utasok szállásköltségeit július 2-ától, vasárnaptól.

A cégvezető felidézte, múlt hét csütörtökön jutott tudomásukra, hogy a Green Holidays nem tudja időben kifizetni az Akdem Travelnek az utazások teljes összegét a két repülőgép utasai esetében. Ekkor a magyar iroda még azt ígérte, hogy másnap rendezik a hátralékot. De az összeg sem pénteken, sem szombaton nem érkezett meg. A szombaton érkezett utasokat még fogadták, de akik vasárnap érkeztek, azokat már visszaküldték a repülőtérre, ahová újabb gép érkezett utasokkal.

A török iroda ekkor azonnal értesítette a török hatóságokat, a szállodaszövetséget, a minisztériumot és a nagykövetséget is. Orhan Demirtas megjegyezte, a szállodákat megkérték, hogy a vendégek kapjanak ellátást, ám a számlát, amíg nem érkezik a GH-tól pénz, vagy a biztosítás nem lép életbe, nekik kell kifizetniük.

Mint beszámoltunk róla, hétfő este a Green Holidays Kft. azt állította: nem felelősek a törökországi eseményekért, az ottani partnercégük, az Akdem Turizm a hibás. Ugyanis bár a török partneriroda visszaigazolta a hétvégén érkező utasokat, a megrendelt szolgáltatásokat nem biztosította annak ellenére sem, hogy előre kifizették azoknak az irodára eső részét – írta a Green Holidays közleményében.

Hogy a Green Holidays védekezése megáll-e, arra hamarosan fény derülhet, ugyanis hétfőn reggel hatósági eljárás indult az utazási iroda székhelyén. Ennek során vizsgálják, hogy az iroda megtévesztő módon járt-e el az utasokkal szemben. „Jelenleg az Uniqa Biztosítónál 500 millió forintos vagyoni biztosítéka van a Green Holidays Kft.-nek, de már most látszik, hogy ez az összeg nem lesz elég az utasok teljes körű kártalanításához” – közölte lapunkkal a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Közben az MTI szerint újabb 219 turista érkezett haza. Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője elmondta, szerdán az összes Törökországban ragadt utas hazaérkezik Budapestre, illetve Debrecenbe, összesen 569-en.

Néhányan maradtak Törökországban, ők önállóan szervezik maguknak kinntartózkodásukat, másik irodával szerződtek, ezt a lehetőséget az utasok közel 10 százaléka választotta – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.