A magyar határ közelében jelent meg az afrikai sertéspestis

A fertőzőgócot Szatmárnémeti szélén fedezték fel a hatóságok.

MN
2017. 08. 01. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A betegség összesen hét állatot fertőzött meg két háztáji gazdaságban, miután az egyik gazdaságról átterjedt egy szomszédosra is. A megfertőzött állatokat elégették. A romániai hatóságok a fertőzött gazdaságokban megtettek minden olyan intézkedést, amelyek szükségesek a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez, közölte a bukaresti hatóság. Az európai illetékes szerveket is értesítették a vírus romániai megjelenéséről.

Az első vizsgálatok alapján feltételezik, hogy a kórokozó Ukrajnából került Romániába, fertőzött állati eredetű termékek révén. Több állami intézmény bevonásával további vizsgálatokat végeznek a fertőzés eredetének pontos megállapítása érdekében.

Geronimo Branescu, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság elnöke nemrég úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy Romániát harapófogóba szorította az afrikai sertéspestis, hiszen a vírus megjelent már két Romániával szomszédos országban, Moldovában és Ukrajnában.

Július elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte: Csehország központi állategészségügyi hatósága jelentette az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak, hogy afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét állapították meg vaddisznókban. Ez volt az első eset, hogy Csehországban kimutatták a vírust.

Az afrikai sertéspestis 2014-ben jelent meg először az Európai Unióban. A betegség nagyon gyorsan terjed mind a Baltikumban, Lengyelországban, mind Ukrajnában nyugati irányba.

Románia tizenhárom évi embargó után, tavaly októbertől kezdhetett el újból exportálni élő sertést, feldolgozott húsárut az Európai Unióba, májusban pedig sertéspestismentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet, így az amerikai, a kanadai, a mexikói, a japán és a dél-koreai exportlehetőség is megnyílt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.