Atomerőművet építhetnek a lengyelek saját erőből

Krzysztof Tchórzewski energetikai miniszter megtette az ezzel kapcsolatos bejelentést.

MTI
2017. 08. 08. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a maga részéről támogatja az első lengyel atomerőmű megépítésének a gondolatát, döntés azonban még nem született a kérdésben. Elmondta, hogy a tervezés előkészítése már megkezdődött, a lehetséges helyszíneken tájékoztatták a lakosságot, és készülnek a környezetvédelmi hatástanulmányok.

„Egyre közelebb kerülünk a több milliárd zlotys beruházás megkezdéséhez szükséges politikai és gazdasági döntéshez” – jelentette ki a miniszter. Rámutatott, hogy a megfelelő országos energiamix beállítása szempontjából előnyös zéró szén-dioxid-kibocsátás mindenképpen az erőmű megépítése mellett szól.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Lengyelország milyen együttműködésben, francia vagy kínai partner bevonásával tervezi megépíteni az atomerőművet, a miniszter azt válaszolta, hogy saját erőből. „A pénzünk is megvan hozzá, és képesek is vagyunk rá” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.