Az adókedvezmény eltörlésével nyírnák ki a dízelautókat Németországban

Literenként 18,4 centtel kevesebb az adó a gázolajon, mint a benzinen. Ha eltörlik, nem éri meg többé.

MTI
2017. 08. 13. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rheinischen Post lapnak adott interjúban Maria Krautzberger azon véleményének adott hangot, hogy napirendre kellene venni a dízel és a benzin üzemanyagok adótartalma közötti különbség kérdését. „A dízellel autózók literenként 18,4 centtel (55 forinttal) fizetnek kevesebbet, mint a benzinesek” – mondta, hozzátéve, hogy ez évente 7,8 milliárd eurós bevételkiesést jelent a költségvetésnek, ebből 3,5 milliárd csak a dízeles személygépkocsik után.

A dízelautókra kivetett magasabb adót leszámítva az állam gyakorlatilag évente másfél milliárd euróval támogatja a dízelautók használatát. Ehhez képest az elektromos mobilitás elterjedésének a támogatására mindössze egymilliárd euró szolgál, és az is csak 2020-ig.

Az Umweltbundesamt elnöke hangsúlyozta, hogy a hivatal következetesen törekszik mindenféle „környezetkárosító támogatás” leépítésére, beleértve a dízel üzemanyag adóelőnyét is. Az ilyen támogatások miatt szennyezhetik a dízelautók is a városok levegőjét – mutatott rá.

Az autóipar válaszút elé érkezett, mivel számos nagyváros a levegő magas nitrogén-oxid-szennyezése miatt a dízelautók kitiltását vette fontolóra. Emiatt már meg is indult a dízelautók részarányának csökkenése az új autók eladásában.

A nemrégiben tartott dízelcsúcson a politikai és iparági vezetők között létrejött megállapodás értelmében az autóipar több millió dízelautót készül a motorvezérlő szoftver frissítésével „tisztába tenni”. Az autógyárak emellett sorra jelentik be kedvezményeiket is az új dízeles modelljeik vásárlására a régi dízelautók bontóba küldése fejében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.