Az éghajlatváltozás legnagyobb vesztese a tavaszi árpa

A korábbi 150-200 ezer hektár helyett már tavaly is csak 40-50 ezer hektáron vetették a kalászost.

MTI
2017. 08. 16. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éghajlatváltozás legnagyobb vesztese a tavaszi árpa, amely idővel el is fog tűnni Magyarországról – írja a szerdai Népszava.

A csapadékeloszlás, a tenyészidőben egyre gyakoribb csapadékhiány nem kedvez ennek a kultúrának – mondta Raskó György agrárközgazdász, termelő. A 20-30 évvel ezelőtti 150-200 ezer hektár helyett már tavaly is csak 40-50 ezer hektáron vetették a kalászost. Az idén aki ezzel foglalkozott, nagyot bukott vele.

Magyarországnak egyelőre kifejezetten kedvező az éghajlatváltozás. Ezt bizonyítja egyebek mellett az is, hogy az utóbbi években jobbnál jobb eredményeket ért el a gabonaágazat. Némileg felmelegedett ugyan az átlaghőmérséklet, de nem lett kevesebb a csapadék, csak a megoszlása szélsőségesebb.

Az agrárközgazdász szerint a globális felmelegedéstől függetlenül is minden termelőnek meg kellene fontolnia, hol, melyik régióban mit termeszt, mire alkalmas a talaj, milyenek az időjárási viszonyok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.