Egyre több autót hozunk be külföldről

Az utóbbi három hónapban éves összehasonlításban két számjegyű, 11 százalék feletti volt a bővülés.

MTI
2017. 08. 08. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedett a külföldről behozott használt gépkocsik száma, július végéig már csaknem 87 ezer külföldről származó használt személygépjármű érkezett Magyarországra, 6,3 százalékkal több, mint a tavalyi év első hét hónapjában – írja közleményben a Használtautó.hu.

A portál értékesítési vezetője, Fodor László szerint a gyengébb évkezdetet követően újra gyorsuló ütemben bővül a külföldről behozott használt gépkocsik száma. Az utóbbi három hónapban a bővülés éves összehasonlításban ismét két számjegyű, 11 százalék feletti volt. A Használtautó.hu becslései szerint az év végére a behozott kocsik száma elérheti a rekordot jelentő 150 ezer darabot.

Az elmúlt hat évben a használtkocsi-import csaknem megötszöröződött. Ez alatt az idő alatt jelentősen átalakult az autók összetétele: 2011-ben még a presztízsmárkák domináltak, a behozatal 26 százaléka Audi, BMW és Mercedes-Benz volt, mostanra viszont nő az alsó-középkategóriás, olcsó gyártmányok részesedése.

A használtautó-importnak – bár jelentősen hozzájárul a hazai kínálat bővítéséhez – számos negatív hatása van. A behozott személygépjárművek átlagéletkora tizenegy év, azaz érdemben nem fiatalítják az átlagosan tizennégy éves hazai állományt, emellett nehezen ellenőrizhető előélettel rendelkező kocsik érkeznek az országba – olvasható az oldal közleményében.

A minőségi használt autók forgalmazására Magyarországon országos hálózattal rendelkező cég, a Das Weltauto márkaigazgatója, Frank György szerint érdemes vigyázni a külföldről behozott gépkocsikkal, mert a nagy részüknek manipulálják a kilométeróráját. Gyakori probléma az is, hogy biankó szerződéssel hozzák el az autót a vevők, és később nem tudják érvényesíteni a szavatossággal kapcsolatos igényeket, mert az eladó a tranzakció után elérhetetlenné válik.

Frank szerint a forgalomba helyezés szabályainak változtatására lenne szükség, hogy a rendszer ne ösztönözze az öreg autók megvételét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.