Kína igent mond az Uber típusú közlekedésre

A világ legnépesebb országa a tömegközlekedés részeként tekint az autójukat megosztó emberekre. Hazánk nem.

MN
2017. 08. 08. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járműmegosztó szolgáltatások a legmodernebb technológiák, műholdas navigáció és helyzetmeghatározás, valamint a mobilnet által nyújtott lehetőségeket veszik igénybe, alternatívát nyújtanak a nagyvárosi tömegközlekedésben, és enyhítik a magán-személygépkocsik és a parkolóhelyek iránti igényt is. A javaslattervezet leszögezi, hogy a szolgáltatócégeknek ellenőrizniük kell a felhasználók személyazonosságát, és optimalizálniuk kell az adott térségben rendelkezésre álló járművek kínálatát. Gondoskodniuk kell ugyanakkor a szolgáltatást ellátók járműveinek biztonságos működéséről, valamint az ügyfelek személyes adatainak és számláinak védelméről is.

A dokumentum a letéti összegek befizetése helyett a kreditalapú üzleti modell alkalmazását javasolja a szolgáltatóknak a felhasználók megbízhatóságának értékelésére.

A megosztott használatú járművek parkolásához külön területet kell biztosítani a bevásárlóközpontoknál és a nagyobb lakótömbök környezetében, valamint a járművek utcai parkolását is kedvezményben kell részesíteni a javaslatterv szerint. A gépjárműmegosztó szolgáltatásokat bátorítani kell az elektromos és hibrid járművek használatára flottájukban.

A minisztériumok hasonló javaslattervezetet bocsátottak ki a múlt héten a kerékpármegosztó szolgáltatásokra vonatkozóan is.

Kínában a használati eszközök megosztásával foglalkozó ágazat (sharing economy) tavaly 3450 milliárd jüan (514 milliárd dollár) forgalmat bonyolított le, több mint a dupláját a 2015-ös forgalomnak.

Magyarországon Budapesten terjedt el egy időben a car-sharing alapelven működő Uber, de a kőkemény taxislobbi hatására betiltották, mondván, nem voltak hajlandók biztosítani a működés átláthatóságát. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.